Ha árpa nő a szemedre

2013 Decemberr 30

Tudtad, hogy a sok kacsintgatásról is árpa nőhet a szemedre? Na jó, ez csak vicc volt! Térjünk rá komolyan erre a kellemetlen jelenségre!

A szemárpa: a szemhéjban található mirigyek gyulladása. Kétféle árpa létezik: a szemhéj belső, illetve külső oldalán kialakuló. A gyulladás fennállása idején a szemhéj megduzzad, bepirosodik, később egy sárgás, pattanásszerű csomó jelenik meg a szemhéjon, ami vagy magától kifakad vagy pedig orvosi beavatkozással kitisztítható.

Okozója: 

- Az immunrendszer legyengülése

- A nem megfelelő higiénés körülmények (pl. huzatos, poros környezet)

 - A túlzott sminkhasználat, persze ez inkább a nőknél jellemző

- A szem gyakori dörzsölése piszkos kézzel

ha-arpa-no-a-szemedre

Mit lehet ellene tenni?

Elsőként szemorvoshoz kell fordulni, aki egyértelműen tudja diagnosztizálni a szemárpát, és megfelelő kezelést tud előírni. Kiegészítő kezelésként alkalmazhatunk langyos vizes borotagást, melyet kombinálhatunk kamillával, vagy körömvirágteával, hisz mindkettő gyulladáscsökkentő hatású. A lényeg, hogy semmiképp ne hanyagoljuk el a szemárpát! Ezenkívül pedig legyünk óvatosak az alábbiak szerint:

- Ne használjuk fel kétszer ugyanazt a zsebkendőt borogatáshoz, mert visszafertőzhetjük a szemet!

{loadposition szoveg}

- A kamillás borogatás allergiás reakciót válthat ki, emellett a gennyzacskó befelé fordulhat, emiatt óvatosan alkalmazzuk!

- Antibiotikumos szemkenőcsöt csak az orvos utasítása szerint használjunk!

- A gyulladt szemet ne nyomogassuk kézzel, mert ez is a gyulladás további terjedését okozhatja!

S hogy fertőző -e a szemárpa? Igen, az abból kifakadó genny fertőz, vagy átvihető egyéb testrészekre! Tehát egyáltalán nem tréfa ez a szembetegség sem, ne hanyagoljátok el, ha észreveszitek magatokon a tüneteket!

 

Megtekintések száma: 6497


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet