Hogyan kerüljük el az izomhúzódást?

2013 Augusztus 03

A rendszeres sport az egészséges életmód alapja! Azonban sokszor túlzásba visszük a mozgást és ekkor a túlterheltségtől szenvedve napokig sajognak végtagjaink. Itt van néhány tipp, hogy elkerüljük az izomhúzódásokat!

1. Alapszabály: betegen nincs edzés!

Lényeges, hogy legyen kialakult edzésrended, de ehhez nem kell mindenáron ragaszkodnod. Amikor szükségesnek érzed, inkább pihentesd a tested-lelked egyaránt. Amikor nem érzed jól magad, ne erőltesd a mozgást, hanem várd meg, amíg teljesen felépülsz. Egy könnyebb megfázás esetén jót tehet, ha alaposan megizzadsz, de ha valamilyen vírus bujkál a szervezetedben, akkor mindenképpen többet ér a pihenés!

2. Egyenletes terhelés

Sose erőltesd túl magad! Tisztában kell lenned vele, milyen az erőnléted és az állóképességed, és ehhez kell igazítanod az edzés nehézségét. Figyelj arra, hogy ne remegő lábakkal menj vissza az öltözőbe. Próbáld megtalálni az arany középutat!

3. Pihenj sokat!

A szervezetednek pihenésre van szüksége a tökéletes regenerálódáshoz. Ne feledd, hogy éjszaka zajlanak a testben a legfontosabb építő folyamatok. Feküdj le időben, és próbálj meg rendszeresen hét-nyolc órát aludni. Ügyelj rá, hogy minden héten tarts legalább két pihenőnapot: ennek nagy szerepe van az izmok felépülésében és erősödésében.

{loadposition szoveg}

4. Egészséges táplálkozás!

Ha rendszeresen sportolsz, akkor kiegyensúlyozottan és változatosan kell táplálkoznod. Edzés előtt két-három órával mindenképpen kerüljön valamilyen meleg étel a gyomrodba. Sportolás után pedig a könnyű salátákat és a natúr húsokat részesítsd előnyben.

5. Ne várd meg, még megerőlteted magad!

Jó, ha tisztában vagy vele, mi minden utalhat a túledzettségre. A tested ilyenkor étvágytalansággal, alvásproblémákkal, sápadtsággal és fejfájással jelzi, hogy valami nincs rendben. Ilyen tüneteket okozhat, ha többéves kihagyás után túl intenzíven kezdesz sportolni, vagy ha nem hagysz magadnak elég időt a pihenésre.

Fodor Zsolt

 

Megtekintések száma: 7435


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet