​Így hozd ki a legtöbbet az evezős edzésből

2018 Március 13

Az úszáshoz hasonlóan az evezés is teljes testet megmozgató edzés, így érthető, miért fáraszt ki percek alatt. „Minden főizomzat dolgozik – a lábak, a karok, a hát, a hasizom, a vállak – mindegyik húzás nagy erőt igényel, így a levegőből is hamar kifuthatunk.” – mondja Peter Mansfeld, vezetőedző.

Mikor valaki először találkozik az ergométerrel, általában két hibát követ el. Először is: túl sok súllyal kezd neki. Ezzel nagyon sok terhet helyezünk a hátunkra és a vállunkra. Másodszor: nagyon koncentrálnak a karhúzásra. Sokan úgy vélik, az ergométer a felsőtestet és a karokat edzi. Ez tévedés, hiszen pont ugyanolyan mértékben dolgozik a láb és a csípő is.

A megfelelő mozdulatnál először a lábaknak kell erőt kifejtenie, és csak azután a karoknak. Ez a mozdulatsor 1 másodperc kel, hogy legyen, míg a kezdőpozícióba kerülés 2 másodperc. Akkor is tartani kell ezt az 1:2 arányt, mikor gyorsítunk a tempón.

Mikor belevágunk, 2-10 perces szetteket tervezzünk be – a szettek közötti pihenőkkel. Egy digitális órát tégy magad elé, és nézd a percenkénti húzásszámot, illetve mérheted a sebességet 500 méteren. Ha a húzásszám nő, de a sebesség nem, akkor erőt veszítesz. Ha megtaláltuk az ideális tempót, növelhetjük a távot, esetleg a különböző szettekre különböző hosszúságú távot lőhetünk be.

Vedd figyelembe, hogy az ergométeres evezés pont olyan, mint egy futópados futás. Természetesen megmozgatjaaz egész testet, de ha teheted, menj ki a szabadba, hiszen ott sokkal jobb érzés sportolni. Az egészséges versengésnek is tere lehet, ha egy barátoddal ugyanúgy kedvelitek az evezést.

Via: Men's Journal

kép: Stuff

 

Megtekintések száma: 154063


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet