Flip- flop: tedd/ne tedd!

2013 Június 17

Ebben a nagy hőségben a papucs, vagy a flip-flop az, amit az ember szívesebben hord a többi cipőnél. Viszont hiába nyitott és nagyon kényelmes, ezek ellenére (vagy pont ezek miatt) néhány dologra jobb odafigyelni a viselését illetően.

Milyet válasszunk?
A méret ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Ha lelóg róla a sarkunk, vagy a lábujjunk, akkor kell egy nagyobb. Az ideális méret nagyon kicsivel a sarok mögött végződik. Óvatosan hajlítgassuk végig a papucsot az elejétől a végéig, megbizonyosodva róla hogy elég hajlékony. Ugyanis egy cipőfajtának sem lenne szabad félbetörnie... A bőrből készült darabok kíméletesebbek a lábakkal, nem sértik fel a bőrt, nem okoznak horzsolásokat. Ezen kívül tartósabbak is, mint az egyszerű gumi, vagy műanyag változatok, amelyek könnyen szétesnek, mégsem szabad sokat remélni ezektől a papucsoktól. Mindegyik csupán egy idényre szól, ha elhasználódott, le kell cserélni.

flip-flop-tedd-ne-tedd

Mikor viseljük?
A flip- flop egy tipikus strandi viselet. A vízparti sportokhoz, aktív pihenéshez viszont nem ideális, mert könnyű bennük sérülést szerezni. Mozgáshoz, így röplabdához, biciklizéshez, stb. olyan cipő kell, ami tartja a bokát. A fürdők és kempingek nyilvános zuhanyzóiban viszont jó szolgálatot tesz, nem csak csúszásgátló, de a fertőzésektől is védi a lábat így ezeken a helyeken kifejezetten ajánlott a viseletük.

Veszélyességüknél fogva nem ajánlott kerti munkák, mondjuk fűnyírás közben hordani, hiszen semmi sem takarja vagy védi ilyenkor a lábfejet. Hosszú sétákhoz és túrákhoz sem ideális. Mivel a legtöbb ilyen papucs talpazata teljesen egyenes, nincs, ami támassza a lábat és tartsa a bokát. Hosszútávon ez deformálódáshoz, fájdalmakhoz vezethet. (Az egyszerű talpbetétek sem laposak, hanem a talp íveihez igazítottak.) Pár óránál tovább tehát nem egészséges hordani a lapos papucsot, a folyamatos, nap nap utáni viselése pedig egyenesen tilos.

{loadposition szoveg}

Mikor ne viseljük?
Elegáns, hivatalos eseményre a papucs egyik fajtája sem való. Munkahelyre, irodába sem, ahol kötelező, vagy elvárt a formaöltözet. Lezser, és nemtörődöm hatást kelt a viselése, ezért egy olyan helyre, találkozóra, eseményre sem ajánlott viselni, ahol meg kell jelennünk, ahol szeretnénk, hogy komolyan vegyenek.

flip-flop-tedd-ne-tedd

Ha nyári esküvőre vagyunk hivatalosak, esetleg a ceremóniát szabadtéren, vízparton tartják, akkor megengedett a flip-flop, de csak hosszú szárú nadrághoz. Ha módunkban áll, inkább érdeklődjünk ez után, mielőtt túl késő lenne... Ilyenkor vegyünk egy vadi újat, fehér, fekete, vagy más semleges színben és ne egy elhordott, kopott papucsban jelenjünk meg. Zakó nem kell, csak egy lazán gombolt ing. Ha mégis veszünk zakót, az ne legyen túl nagy, vagy túl hosszú. Ehhez a stílushoz a karcsúsított, szinte teljesen testhezálló szabások passzolnak. A nadrág szára ne legyen túl hosszú, ne húzzuk a földön.
Ez minden szabadtéri, de kiöltözős rendezvényre vonatkozik! Ha a szomszéd hív át magához grillezni, nyugodtan csoszogj át hozzá, amiben csak jólesik.

Az utolsó és legfontosabb szabálya nem csak a papucsnak, hanem az összes nyári cipőnek, hogy zoknit húzni hozzá szigorúan tilos!

flip-flop-tedd-ne-tedd

Hogy a papucson kívül milyen alternatívák állnak rendelkezésedre a nyári cipőket illetően, itt megnézheted: Papucs és szandál helyett!

 

Megtekintések száma: 4750


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet