4 új szupernehéz elem elnevezése

2017 Decemberr 12

A szupernehéz elemek nem találhatók meg a természetben, a laboratóriumokban állították elő őket

Négy úgy kémiai elem kapott most hivatalosan elnevezést és jelet, jelentette be ezen a héten az IUPAC.

Egy öt hónapos felülvizsgálat után, az IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry -Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) vegyészei jóváhagyták a négy 113, 115, 117 és 118 nehézfém javasolt elnevezését. Az ilyen, szuper nehéz elemek, melyeknek az atom számai jelzik, hogy hány prototon van minden egyes magban, a természetben nem léteznek, így laboratóriumban hozták őket létre.

A hagyományokat követve az elemek a periódusos táblában a földrajzni feltalálási hely, vagy a felfedező kutató neve alapján, annak tiszteletére kapják az elemek, és így helyezik az el a periódusos táblázatban.

Íme az új nevek:

  • Elem 113: nihonium (Nh)
  • Elem 115: moscovium (Mc)
  • Elem 117: tennessine (Ts)
  • Elem 118: oganesson (Og)

Az IUPAC januárban bejelentette, hogy a négy elem bekerül a periódusos táblázatba, ugyanakkor névtelenek maradnak. Majd, júniusban a Szövetség az új neveket is bejelentette, amiket még nem véglegesítettek.

Az öt hónapos várakozásnak az volt a célja, hogy a nyílvánosság esélyt kapjon és javaslatot tegyen az elnevezésre, esetleges aggályának adjon hangot, mivel a kapott neveket fogják az egész világon, több nyelven használni, - mondta Cleveland Evans júniusban a Live Science-nak, aki a pszichológia professzora, aki neves tanulmányairól híres a nebraskai Bellevue Egyetemen és az Amerikai Névadó Egyesületi Bizottságában is helyet foglal.

Bár volt érdeklődés, a javasolt nevek egyelőre nem kerülnek használatba.

„Összességében, igazán öröm volt látni, hogy mennyi embert érdekelt, hogy részt vegyenek az elemek elnevezésében, beleértve a középiskolás diákokat, akik esszéket írtak a lehetséges nevekről, elmondva, hogy milyen büszkék voltak, hogy részt vehettek ennek megvitatásában”, mondta egy nyilatkozatban Jan Reedijk, az IUPAC Szervetlen Kémia Osztályának elnöke. „Hosszú folyamat volt, a felfedezéstől az elnevezésig, és az IUPAC mindenkinek köszönetet mond és hálás az együttműködésért. Most már kitölthetjük, és teljessé tehetjük a periódusos táblázat hetedik sorát”.

A tudósok a japán RIKRN Nishina Természettudomány Részecskegyorsító Központ munkatársa azt javasolta, hogy az egyik elemet nihonium-nak nevezzék el, ami japánul annyit tesz, hogy „Japán”, aminek a jelentése „a felkelő nap háza”. Kosuke Morita és kollégái 2012. augusztus 12.-én hozták létre a nehezen elérhető elemet, miután egy vékony bizumut rétegen a cink magokkal összeütköztek.

Mint a többi szupernehéz elem, amit a 113-a után hoztak létre, gyorsan lebomlott, 113, 111-re, majd 109, 107, 105, 103-ra és végül a 101-re, mondja Morita.

A 115-ös és a 117-es elemek elnevezését a felfedezőik, az oroszországi, Dubna Nukleáris Kutató Intézet, és a Tennesseeben lévő Oak Ridge Nemzeti Laboratórium, valamint a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa adták. Mindkét elem, a moscovium és a tennessiene, a földrajzi hely tiszteletére kapta a nevét, ahol a kisérletek zajlottak és, ahol az elemeket létrehozták.

A 118-as elem, az oganesson, Yuri Oganessainról kapta a nevét, akinek az „úttörő munkája hozzájárult a transzaktináda elemek kutatásához”, mondta az IUPAC egyik munkatársa, utalva az elemek atomszámára 104-től 120-ig. „Felfedezései a szuper nehéz elemek területén jelentős előrelépést jelentenek a nukleáris fizika szuper nehéz atommagú kutatás terén, beleértve a „stabilitás szigete” elnevezésűt, ami arra utal, hogy a szuper nehéz elemek jelenlétük során stabillá válhatnak.

Nincs biztos határ a proton számok meghatározásának, ami egy atommagban összetömörödhet, minél magasabb a szám, annál instabilabb az elem, - mondják a vegyészek. Most, hogy a hetedik sor is kitöltésre került a 118-as elemmel a periódusos táblázatban, a kémikusok továbbra is folytatják a még nehezebb elemek utáni kutatást, - mondja az IUPAC.

technika technológia tudomány érdekes érdekesség techn

 

Megtekintések száma: 150250


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet