Egy haldokló csillag bepillantást nyújt a Föld 5 milliárd év múlva bekövetkező utolsó napjába

Wednesday, December 27, 2017

Ö milliárd év múlva a napunk meghal. Miután kifogy a hidrogénből, egyre jobban fog égni és beindul a nehéz elemek magfúziója, amitől a nap felfúvódik rengeteg anyagot dob majd ki az űrbe a heves nap szelek által. 

Ebben az időszakban, a napunk 100-szor nagyobb lesz, mint jelenleg, és, úgynevezett „vörös óriássá” válik. Ebben a drámai szakaszban a két legközelebbi bolygót, a Merkúrt és a Vénuszt bekebelezi.

Ami egyelőre még nem tisztázott, hogy mi fog történni a Földdel, - bolygónk is a Merkúr és a Vénusz sorsára jut és megadja magát a túlhevülő plazmának? Vagy a bolygónk megmenekül a nap haláltusájától és továbbra is körülötte kering-e majd, már a kis fehér törpe formájában?

„Azt már tudjuk, hogy a nap, amikor a vörös óriás fázisába kerül, akkor nagyobb és fényesebb lesz, és valószínűleg minden életet elpusztít a bolygónkon”, mondja Leen Decin, a Leuven Csillagászati Intézet munkatársa egy nyilatkozatában. „De, vajon a Föld szilárd kérge túléli-e a vörös óriás fázist és tovább kering a fehér törpe körül?”

A bolygó legerősebb rádiós obszervatóriumaiban munkálkodó csillagászok hamarosan nyomra bukkanhatnak, mivel egy közeli csillagrendszert figyelnek, amely hasonlít a mi Naprendszerünkre, amikor a nap haldokolni kezd.

Az L2 Hajófar csillagrendszerben, több mint 200 fényévnyire a földtől található egy csillag. Bár ez távolinak tűnhet, de kozmikus távolsággal mérve a küszöbünkön áll és jól látható az Atakamaban (Chile) lévő Atacama Large Millimeter/submillimeter Array-en keresztül. A csillag pontos mérései alapján a csillagászok következtetni tudnak a csillag tömegére, korára, felismervén, hogy olyan volt, mint a mi napunk és jelenleg 10 milliárd éves. Kiváló példája a planetáris köd létrejöttének is.

Mint, ahogy a mi napunk is ötmilliárd év múlva az L2 Hajófar csillagrendszerben lévő csillag is szétszakadt, óriási mennyiségű gázt lövellve az űrbe. Ez a folyamat egy hatalmas izzó felhőt hoz létre, és ez az a különleges planetáris köd, ami egy kozmikus pillangóhoz hasonlít. (A fenti kép).

Az L2 Hajófar csillagrendszer összetett képe, beleértve a vörös óriás csillagot és egy valószínű exobolygót.

Credit: P. Kervella et al. (CNRS/U. de Chile/Observatoire de Paris/LESIA/ESO/ALMA)

De ez még nem minden. Egy új tanulmány szerint, ami az Astronomy & Astrophysics-ban jelent meg, az L2 Hajófar csillagrendszerben, úgy tűnik, hogy van egy bolygó, 300 millió kilométerre a csillagtól. Noha, ez körülbelül a kétszerese a Föld nap körül keringési távolságának, ez egy nagyon kiváltságos kilátás egy napunkra hasonlító, haldokló csillagra. Ez egy baljós előrejelzés, hiszen a Földünkre is ez a sors vár néhány milliárd év múlva, amit ez a szerencsétlen bolygó jelenleg megtapasztal. „Az L2 Hajófar, körülbelül 10 milliárd éves”, mondta Ward Homan, szintén a KU Leuven munkatársa. „Öt milliárd évvel ezelőtt ez a csillag, szinte tökéletes ikertestvére volt a mi mai napunknak, ugyanakkora tömeggel. A tömege egyharmadát evolúciója során elveszítette. Ugyanez fog történni a mi napunkkal is a nagyon távoli jövőben.”

„Öt milliárd év múlva a nap vörös óriássá duzzad, több mint százszorosa lesz a jelenlegi méretének,” mondta Decin. „Egy nagyon intenzív tömegvesztésen is keresztül fog menni, erős csillag-szelek kíséretében. A végeredmény, mostantól számítva hét milliárd év múlva, egy kis fehér törpe lesz. A nagysága a mostani Föld nagysága lesz, de sokkal nehezebb: egy teáskanálnyi fehér törpe anyaga körülbelül 5 tonnát nyom majd”.

A csillagászok azért tanulmányozzák a csillagokat, hogy jobban megértsék a saját helyünket a galaxisban. Ebben az esetben már a jövőbe pillanthattak és látják egy, a Napunkhoz nagyon hasonló csillag életciklusának egy kulcsfontosságú részletét. Egy valódi világvégét is látnak, egy olyan eseményt, amikor a hozzá legközelebbi bolygót is elpusztít. És bár a Földet, vagy igen, vagy nem magába olvasztja majd a felfúvódó pokoli csillagunk, az életet mindenféleképpen sterilizálni fogja, a felszínen minden meg fog pörkölődni.

tudomány tech érdekes érdekesség

 

Megtekintések száma: 938136


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet