Egy krokodil múmia és több tucat bébi kroki meg két kis kroki

Tuesday, December 12, 2017

Meglepetés! Egy óriás krokodil múmiájában két fiókát (piros) és 50 bébi (kék) krokit találtak.

A nagy felbontású szkennelt képen jól látszik, amint egy jókor egyiptomi krokodil múmia feltárja 2000 éves titkát.

Váratlan potyautasok mumifikált bébi krokodilok tucatjait találták meg, melyeknek mindegyikét külön-külön pólyálták be.

Az 1996-ban készült képeken megállapítható, hogy az, úgynevezett „óriás” krokodil, ami, minteg 10 láb (3 méter) hosszú, valójában két kisebb ivadék összeillesztéséből jött létre, így nagyon hasonlított egy nagy krokodilra.

De, azok a képek még nem mondták el a teljes történetet. Egészen a közelmúltig nem lehetett tudni, hogy mi is volt, amikor a további kérdésekre választ keresvén, alaposan megvizsgálták az 50 apró krokodilt, így fény derült a történetre. [Photos: Giant Crocodile Mummy Packed with Baby Crocs]

A krokodil múmia (crocodile mummy) a Holland Nemzeti Múzeum Régészeti Tagozata Egyiptomi gyűjteményének része. A HNMRT tudósai, új 3D-és röntgen vizsgálatot végeztek a tárgyon, és a svéd vizualizációs, Interspectral csoporttal együttműködve létrehoztak a múmiáról egy digitális modellt, és egy „virtuális boncolás” lehetővé tette a látogatók számára, hogy lehántsák a pólya-rétegeket és felfedézzék, hogy mi rejlik alatta.

Az Interspectral jelentése szerint, az 50 bébi krokodilt fenyőlevéllel fedték be, így biztosítva, hogy a két nagyobb krokodil ivadék együtt maradjon. Valószínűleg együtt mumifikálták őket és a krokodil Istennek, Sobeknek ajánlották fel őket, és további növényi anyagokat felhasználva, összetekercselték őket, így, egy masszív krokodil-formát hoztak létre, - nyilatkozták a HNMRT egyiptológusai.

A számítógépes röntgen tomográfia (CT) technológia sokat javult az 1996-os, a múmiáról készült első képek óta. Noha, a nemrégiben összegyűjtött adatok részletesebbek voltak, mint a korábbi vizgálatok, még további, kiterjedt vizsgálatokra van szükség, - írta Claes Ericson, az Interspectral társalapítója, egy, a Live Sciencenek írt emailben. Elmondta, hogy egy technikus éppen a múmián dolgozott, hogy több adatot tudjon meg róla, amikor is ráközelítvén egy kis részletre, felfedezte, hogy az egy aprócska csontváz.

Bébi krokodilok tucatjait találták az óriás krokodil múmiájában

Credit: Copyright Interspectral 2016

„Ez a jó hardver (a szkenner), a jó szoftver (Inside Explorer), két, jó szem és a szerencse kombinációján múlott”, mondta Ericson.

Ahhoz, hogy kíméletesen megvizsgálhatók legynek ezek a törékeny példányok, a kutatók és a múzeumi restaurátok, a szkennelési technológia, - beleértve a lézeres szkennelést, - a fotogrammetria, a CT és a lidar (light detection and ranging), legkülönbözőbb fejlett változatait használták munkájuk során, - mondta Ericson. De, csak a CT rögzíti három dimenzióban a külső és belső struktúrát. Így, ebben az esetben a szkennek feltárták a HNMRT kurátorainak a múmia azon részleteit, amely korábban észrevétlen maradt számukra, így, új, izgalmas információt nyújtva egy fontos ereklyéről.

„Amikor elkezdtük a munkát ezen a projekten, nem igazából számítottunk új felfedezésre”, - mondta a HNMRT egyik kurátora egy, november 15.-én adott nyilatkozatában. „Ami egy múzeumlátogatók számára érdekességnek indult, az, mára egy, új, tudományos felismerést hozott.”

Az interaktív múmia és a HNMRT felújított egyiptomi galériája, november 18.-án nyílt meg a nagyközönség előtt.

Az eredeti cikk: Live Science.

tudomány érdekes érdekesség

 

Megtekintések száma: 104518


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet