Egy űrhajóban kakilni, pontosan olyan komplikált, mint, ahogyan hangzik

2017 Decemberr 12

Ez nem egy űr-komédia forgatókönyve; ez a valódi beszélgetés átírata, ami 1969-ben a NASA és a legénység között zajlott le, amikor, zéró gravitációban a hold felé utaztak és elszabadult egy kaki. 

És, ez az egyik legkorábbi történelmi utalás arra, hogy az alapvető testi funkciók milyen óriási kihívást – és potenciálisan életveszélyes – kihívást jelentenek az űrben.

1984, a Challaenger űrhajó rakteréből készült a kép, Bruce McCandles II a föld felett 100 (330 láb) méterrel lebeg az űrben

Credit: STS-41B, NASA

"Adjatok gyorsan egy papírtörlőt," mondta sürgetően Tom Stafford, az Apolló 10 parancsnoka. "Egy ürülék lebeg a levegőben”.

"Nem én voltam, ez nem az enyém" válaszolta John Young, a parancsnoki modul pilóta.

"Nem hisze, hogy az enyéb lenn," tette hozzá Gene Cernak, a holdkomp pilóta.

"Az enyém kicsit ragadósabb, mint ez. Dobd ki," mondta Stafford.

És mielőtt Young kimondta volna, hogy „Te jó Isten!”, a trió nevetésben tört ki.

Ez nem egy űr-komédia forgatókönyve; ez a valódi beszélgetés átírata, ami 1969-ben a NASA és a legénység között zajlott le, amikor, zéró gravitációban a hold felé utaztak és elszabadult egy kaki. És, ez az egyik legkorábbi történelmi utalás arra, hogy az alapvető testi funkciók milyen óriási kihívást – és potenciálisan életveszélyes – kihívást jelentenek az űrben.

Hogyan kakilnak az űrhajósok az űrben?

A Nemzetközi Űrállomás orbitális mosdója fényévekre van az Apolló 10 egykori, problematikus ragasztószalagos kaki-zsák megoldásától, de, majd, ha a NASA űrhajósokat küld naprendszeri célpontokhoz, ez azt jelentheti, hogy (potenciálisan) napokra bezárva lesznek az űrruhájukba, és, hogy mennek „ki” oda, ahol senki sem járt azelőtt?

Kiderült, hogy valójában az Amerikai Egyesül Államok űrkutatási hivatalának nincs még megoldása, ezért 30 ezer amerikai dollárt ajánlott fel az via the HeroX crowdsourcing website oldalon keresztül annak, aki ki tud dolgozni egy megfelelő eljárást, módszert.

„Az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) keresi a megoldást egy olyan űrruha kialakítására, amely az indítástól, folyamatosan 144 óráig képes tárolni a fekáliát, a vizeletet és a menstruációs hulladékot„ – írja a NASA. „Egy ruhán-belüli hulladék-tároló rendszer hasznos lenne a készenléti szenáriókra, bármilyen hosszú ideig tartó feladatok esetén”.

Tulajdonképpen, a NASA, egy olyan high-tech pelenka megoldást keres, amit az asztronauták akkor tudnának viselni, ha az űrállomás mosdójától, legfeljebb hat napig vannak távol.

’Végtére is: ha menni, hát menni kell! És, néha a totális vákumban is menni kell!” magyarázza vidáman a HeroX honlapja. De, ahogyan azt az „Űr Kaki Kihívás” megjegyzi, a probléma, minden, csak nem vidám.

Ha a Földön érezhető gravitáció megszűnik, akkor számtalan, új probléma jelentkezik az űrben. Elsősorban az emberi hulladék, és, nyílvánvalóan, az emberi higénia problémája. Az űrállomás mindezt megoldja a légáram segítségével, ami egy speciális eszköz, a kakit és a vizeletet kiszívja az űrhajósok testéből (és az űrállomás levegőjéből) és a hulladékot tömöríti, hogy megölje a kórokozókat.

De, mindezt miniatürizálni egy olyan rendszerben, ami ugyanezt a funkciót látja el egy zárt szkafanderben, biztosítani a szabad mozgást férfi és nő számára, minden alakra és méretben, nos, úgy tűnik ez egy nagyon nagy feladat. És, persze, a rendszernek biztosítani kell a felhasználó számára, hogy mindezt 5 percen belül megtehesse.

Habár, már hosszú idő telt el az Apolló szerencsétlensége óta, a fürdőszoba használata az űrben továbbra is komplikált maradt, ugyanakkor szükséges, frusztráló és gyakorta misztifikáló része az emberi űrrepülésnek. És mielőtt űrhajósokat küldenénk a Föld körüli orbitális pályára, sok tennivaló van még a WC-vel kapcsolatban, úgyhogy, ha van valami ötelete, akkor azt a NASA szívesen fogadja. 

technika tudomány tech érdekes érdekesség

 

Megtekintések száma: 69954


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet