Hamarosan itt lesznek a hologramos kijelzők!

2016 Október 25

Hihetetlen, de a Star Warsból ismert hologramos kijelzők hajnalán vagyunk, és néhány éven belül már otthon is élvezhetjük a technológiát.

Egy új fejlesztés, a Holovect névre keresztelt szerkezet képes arra, amire régóta várunk. üvegfelület, és más speciális felület nélkül hologramot vetíteni a levegőbe.

Különleges technológia

Erre a különleges hologramos technológiára már nagyon régóta várnak, főleg azok, akik igazi Star Wars rajongók. Első körben a széles közönség ott ismerhette meg ezt a technológiát.

A jó hír az, hogy hamarosan az otthonunkban is viszontláthatjuk a hologramokat, akár hologramos mozifilmek formájában.

Milyen jó is lenne, úgy megnézni a nagy klasszikusokat, hogy a saját szobánkban lézerkardozik Dart Vader és Luke!

Holovect nevű projekt eredetileg a Kickstarteren indult el,és már össze is gyűjtötte magának a szükséges mennyiségű dollárt, messze nem csupán egy fantáziadús elme kitalációja, hanem létező valóság, bár persze még ennek is van hová fejlődnie.

A Holovect különlegessége, hogy semmiféle kijelzőre nincs szüksége, így tulajdonképpen valóban a levegőbe vetített, 3D-s képről van szó, pont, mint a filmben.

Speciális képalkotás a kulcs

A képalkotás egyfajta volumetrikus vektorképekkel történik, melyeket a szabadba vetít a szerkezet. Egyelőre a technológia még gyerekcipőben van, de a fejlesztési fázisban ez még normális. 

Bonyolult alakzatok leképezésére még messze nem képes, a jövő feladata lesz, hogy kihozzanak valamit belőle, mely majd az elkövetkező években elterjedhet széles körben.

A Holovect 750 dollárról fog indulni, de csak azoknak, akik a korai szakaszban már támogatták a projektet.

A jövő mozija

Sokan vélekednek úgy a Holovectről, hogy ez hozhatja el az otthoni mozizás jövőjét. Nagyon látványos kardjeleneteket vívhatnának majd a saját szobánkban, de szintén a fotelben ülve tudnánk végignézni egy igazi atomrobbanást, vagy más, klasszikus filmeket.

Persze ezeket a mozikat valószínűleg részben újra kell dolgozni, hogy hologramon is értelme legyen vetíteni, de az utólagos konvertálásokkal el lehet majd érni, hogy 3 dimenzióban újranézhessük, vagy inkább átélhessük gyerekkorunk filmjeit is.

A Holovect által kivetített hologramok nem csak úgy lebegnek a levegőben, hanem elforgathatóak, mozgathatóak, így akár 3 dimenziós tervezésre is lehet majd használni, ami az orvostudományban és az építőiparban nagy segítség lehet.

technika technológia tudomány hologram

 

Megtekintések száma: 61237


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet