Hátsó felismerés: A csimpánzok úgy emlékeznek a popsikra, mint mi az arcokra

Monday, December 18, 2017

Megállapították, hogy a csimpánzok úgy emlékeznek egymás fenekére, mint az emberek egymás arcára.

A csimpánzok felismerik egymást a fenekükről.

Míg a csimpánzok az arcokra is emlékeznek, egy új kutatás megállapította, hogy a főemlősök felismerik rokonaik és mások fenekét, éppúgy, ahogy az emberek felidézik az ismerős arcokat. Továbbá, szőrös rokonaink, úgy tűnik, az agyuk azonos fele dolgozza fel az információt a szomszéd fenekének felismerésében, mint amit az emberek, egy ismerős arc felismerésében.

A képesség, hogy felismerjük a másikat, fontos az állatok szociális életében. Az embereknél a személyiségen túl, az arc nyújt információt a személyről, úgy, mint vonzerő, vagy egészségi állapot. A csimpánzoknál a popsi ugyanezt a célt szolgálja. Például, a csimpánzok meg tudják határozni, hogy az adott far egy rokonhoz tartozik-e, vagy egy éppen ovuláló nőstényhez.

Egy tanulmányban, egy csimpánznak meg kellett érintenie a képernyőt, ezzel jelezve, hogy felismerte egy másik csimpánz arcát.

„Az arcok, rendkívül fontosak az emberek számára, minden jellemző vonásunk az arcunkon van, optimálisan úgy rendezve, hogy az látható legyen a kommunikáció során”, mondta egy nyilatkozatában, Mariska Kret, a Leiden Egyetem neuropszichológusa. „Az evolúció során az arcunk több kontrasztot fejlesztett ki: vörös ajkat, a szemünk fehérjéje, a szemöldökünk, a sima arcbőrünk, ami a jobb láthatóságot teszi lehetővé”.

A színek is fontos szerepet játszanak a csimpánzoknál. Kret kifejtette, hogy a nőstény főemlősök arca és feneke szőrtelen, így a bőr funkciók, mint például a színe, jobban látható. A nőstény csimpánzok feneke piros, a színe mélyül, és a felülete megnő, amikor a nőstény ovulál. A kutatók azt is elmondták, hogy a főemlősök a vörös szín árnyalatait is könnyen képesek megkülönböztetni.

A tanulmány során a kutatók tesztelték a csimpánzok felismerés képességét az „arc inverziós hatás”-sal, ami egy olyan jelenség, ahol az agy gyorsabban felismeri az arcokat, mint a tárgyakat, de, ha az arcokat kicserélik, akkor nem. Azonban, amikor az emberek olyan tárgyakat látnak, mint egy ház, gyorsan felismerik (vagy lassan, ha kicserélik). Ennek a pontos oka még nem ismert.

A kutatók ingereket mutattak, mind az embereknek, mind a csimpánzoknak, például az arcon, vagy a fenéken, – kontrollképpen a lábon is. Például, a résztvevőknek egy pár feneket mutattak, aztán egy pár más fényképet, és arra kérték őket, hogy érintsék meg a képernyőt az eredeti képnél, jelezve, hogy felismerték.

Az embereknél az „arc inverziós hatás” csak arcoknál bizonyosodott be, az invertált arcoknál késett az emberi felismerés. Ugyanakkor, az emberek gyorsan felismerték a fenekeket, függetlenül attól, hogy a képeket egyenesen, vagy fordítva mutatták.

Amikor a csimpánzoknak mutatták a képeket a fenekekről, ők sokkal gyorsabban kattintottak fenék képekre akkor, amikor egyenesen mutatták őket, mintsem fordítva.

„Ebben a kategóriában ez jól mutatja, hogy a fenék prioritást élvez, sokkal inkább, mint a tárgyak kategóriába tartozó elemek”, mondta Kret.

tudomány állatvilág

 

Megtekintések száma: 838186


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet