IncQuery for Automotive – Az IncQuery Suite termékcsalád autóipari specializációja

2023 Március 01

Az intelligens gyártás és a fejlett jármű- és gépipari technológiák modernizációjának egyik legfontosabb kihívása az összetett és dinamikus hardver- és szoftvertervezési és -kivitelezési feladatok során jelentkezik. Ez a terület, illetve kifejezetten az intelligens technológia és a fejlett járműipar kombinációja kiemelt jelentőséget kap a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában is.

Általánosságban, az ipari-mérnöki tudásvagyon jelenleg tipikusan számtalan különféle rendszerben és mérnöki doménben (az úgynevezett adatsilókban) párhuzamosan, szeparáltan keletkezik. Az ipari digitalizáció legfontosabb feladat jelenleg annak az általános paradigmaváltásnak a hatékony megvalósítása, mely során a silózott, fragmentált mérnöki tudás egy összefüggő, csatolt, konzisztens és nyomonkövethető tudáskinccsé válik a digitális fonál (digital thread) koncepciója mentén.

Ez a probléma kiemelt súllyal jelentkezik a komplex autóipari rendszertervezés területén. A terület jövőjének kulcsa a szoftveres infrastruktúra előkészítése az itt vázolt paradigmaváltásra. A jelen pályázat keretében kifejlesztendő termék ennek a folyamatnak akar korai úttörője lenni egy diszruptív innovációs szemlélet mentén, amely egy újszerű minőségbiztosítási stratégia segítségével új alapokra helyezheti az autóipari rendszertervezés módszertanát, egyszerre csökkentve a fejlesztési és piacra kerülési költségeket és növelve a termék minőségét.

A projekt célja az IncQuery termékcsalád innovatív továbbfejlesztése, az autóipari rendszertervezés számára esszenciális többletfunkciókkal való felruházása. A termék az iparban széleskörűen alkalmazott modellező- és szimulációs tervezőeszközökhöz kapcsolódva biztosít innovatív, összetett minőségbiztosítási, elemzési és hibaellenőrzési funkciókat a rendszertervezés során.

A projekt keretében a termékcsalád egy új taggal bővül: az IncQuery for Automotive (I4A) az autóipari fejlesztés legfontosabb szabványos megoldásaihoz illeszkedve kínál innovatív minőségbiztosítási funkciókat, melyek által az eddig szeparált adatsilókban tárolt mérnöki adat egyetlen globális, élő, szorosan kapcsolt mérnöki tudáskinccsé válik. A szabványos autóipari tervezés ismert módszereihez és eszközeihez kapcsolódva, azok előnyeit megőrizve kínálunk az autóiparban eddig nem látott minőségű integrációt, adatkonzisztenciát, nyomonkövethetőséget (traceability) és újszerű adatelemzési arzenált. Az autóipari rendszertervezés centrális szabványa, az AUTOSAR, lehetővé teszi a létező eszközök ipari elvárásokhoz illeszkedő integrációját: az összetett adatintegrációs és -elemzési folyamatba becsatoljuk az Enterprise Architect architektúra- és az az Artop komponenstervezési eszközt és a hosszútávú fejlesztési

folyamat során nélkülözhetetlen termékéletciklus-menedzsment (PLM) rendszereket (PTC Integrity, DOORS NG).

A fejlesztés során a projekt eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk a szakmai közösséget: elsősorban az aktuális és potenciális ügyfeleinket, de a technológiánkhoz kapcsolódó akadémiai közösséget és a tágabb szakmai, IT iránt érdeklődő publikumot is. Külön hangsúlyt kap a LinkedIn, ahol célzott kampányokkal is megtámogatjuk majd a készülő termék népszerűsítését és annak a potenciális ügyfélkörhöz való eljutását. További célunk az autóiparban is növelni az IncQuery brand ismertségét és az AR és PR aktivitásunkat.

Az autóipari bevezetés és értékesítés során párhuzamosan figyeljük az európai és az amerikai piacot; építünk már meglévő autóipari együttműködéseinkre (Renault, Ford, Mentor Graphics), illetve kapcsolataink mentén új, jelentős szereplők bevonását is tervezzük (Waymo, illetve esetleg további dinamikus önvezető járműipari startupok). Értékesítési és együttműködési modellünk alapja a hosszútávú közös gondolkodás és a partnerek egyéni igényeinek támogatása.

Az IncQuery Suite termékcsalád autóipari specializációja projekt (2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00312) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg. A 2021. június 1-jén elindított projekt 2024. május 31-én zárul és az IncQuery Labs Zrt. ezalatt 145 866 000 Ft támogatásban részesül.

 

Megtekintések száma: 64342


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet