Már agyban eldől, kinek a jelszavát lehet feltörni?

2016 Október 16

Egy új tanulmány szerint már eleve eldől az agyunkban, hogy fel lehet-e törni Facebook jelszavunkat, vagy sem.

A jelszó pszichológia témakörében végzett tanulmányok és kutatások arra mutattak rá, hogy bár a mai felhasználók nagy része tisztában van a jó jelszóválasztás fontosságával, és a jelszólopás veszélyeivel, illetve egyéb kockázataival, nem tartják túl fontosnak.

Jelszólopások pszichológiája

Ami azt illeti, bár tudatában vannak a legtöbben a kockázatoknak, sokan még manapság is faék egyszerűségű jelszót választanak maguknak.

Ráadásul ezek a rossz beidegződések nem korosztály függőek. Nemre, korra, vagy társadalmi csoportra való tekintet nélkül minden felhasználó ugyanolyannak tekinthető.

A most elemzett eredmények arra utalnak, hogy az emberek még mindig egynél több helyen használják ugyanazt a jelszót, hiába szerepelnek a hírekben folyamatosan a nagy tömegeket érintő, jelentős adatlopások, és hiába figyelmeztetnek a szakemberek az erős jelszavak használatának fontosságára.

Ez egy hatalmas probléma, ugyanis így ha egy fiókunkat feltörik, könnyen hozzáérnek az összes internetes fiókunkhoz is, ha ugyanazt a jelszót adtuk meg mindenhol.

Vagyis adataink nincsenek kellő biztonságban, ha ugyanazt a kombinációt használjuk.

Az elvégzett felmérés rámutat azokra a pszichológiai okokra is, amelyek miatt az emberek annak ellenére rossz jelszóhasználati szokásokat alakítanak ki.

Vagyis egyértelműen tisztában vannak a nyilvánvaló kockázatokkal, és arra a következtetésre jut, hogy online szokásainkra egyfajta kognitív disszonancia jellemző.

Az egyértelműen kiderült, hogy bár a fogyasztói szokásokra az online térben nincs hatással a személyiség, a jelszó kiválasztásánál egy fontos szempont, és már eleve ott eldőlhet, hogy hajlamosak vagyunk-e könnyen kitalálható jelszavat választani, vagy sem.

A jelszólopás kockázatai

Az eredményekből az derül ki, hogy lényegében két féle embertípus létezik: azok, akik félnek a jelszólopástól, és mindent megtesznek ellene, és azok, akik nem félnek tőle.

Mindkét típus tudatában van a jelszólopás veszélyeivel, de itt a különbség az, hogy csak az egyik csoportot érdekli ténylegesen a felmerülő kockázat.

Meggyőzik magukat arról, hogy az ő fiókjuk értéktelen a hackerek számára: így tudják megőrizni a jelszóbiztonsággal kapcsolatos közömbös vagy éppen megengedő hozzáállásukat.

Ez arra utal, hogy bár a személyiségtípus nem játszik szerepet a végeredményben, vagyis a rossz jelszóhasználati szokásokban, de azzal kapcsolatban igenis támpontot ad, hogy miért viselkednek így az egyes emberek.

A kérdőívet kitöltők 91 százaléka tudott arról, hogy egy-egy jelszó több helyen való felhasználása automatikus kockázatot rejt magában, 61 százalékuk ennek ellenére továbbra is használja ugyanazt vagy egy hasonló jelszót

Az is különösen jól megfigyelhető, hogy a jelszavak erőssége függött a felhasználói fiók értékétől. Vagyis a felhasználók rangsorolták a nekik fontos fiókokat, és aszerint adtak meg hol bonyolult, hol kevésbé bonyolult jelszavakat.

A tanulmány sok mindenre rámutat, melynek segítségévek még jobban megérthetjük a jelszóválasztás pszichológiáját, így könnyebben harcolhatunk majd a jövőben a jelszólopások ellen.

technika technológia tudomány tech

 

Megtekintések száma: 25114


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet