Pilóta nélküli napelemes repülőgépen dolgoznak?

2016 Október 12

A tudomány és a technika hihetetlen magasságokban jár napjainkban. Nemrég jelentették be, hogy Solar Impulse 2 néven egy olyan repülőgépen dolgoznak, mely teljesen pilóta nélküli, és napenergia felhasználásával fog repülni.

A régóta fejlesztett és tesztelt projekt keretében már több tapasztalt és neves pilóta kipróbálta a repülőgép emberes változatát.

Mindenki jó véleménnyel volt róla, és megjegyezték, hogy nagyon ígéretes a projekt, és kihozza a tudomány mai állásából a maximumot.

Elképesztő tény, hogy a napelemes repülőgép drónváltozata hónapokig a levegőben tartózkodhatna leszállás nélkül, akár 20 kilométeres magasságban is.

Ez remek tulajdonság arra, hogy különféle megfigyeléseket, méréseket végezhetne, vagy akár wifi-kapcsolatot teremthetne egyes régiókban.

A Solar Impulse 2 együléses repülőgép 2015 márciusa és a 2016 júliusa között kerülte meg a Földet több szakaszban, a pilóták felváltva vezettek.

Hogy mikre képes ez a napenergián alapuló repülő szerkezet, azt jól mutatja, hogy az egyik pilóta, André Borschberg rekordot döntött a géppel: a leghosszabb valaha mért repülőutat tette meg a levegőben.

Az út öt és fél éjszakán át tartott, és folyamatos volt.

A Solar Impulse projekt rendkívül izgalmas és óriási távlatokat nyithat majd a jövőben. A felhasználási köre is igen széles lehet.

Egyesek szerint, ha megépül és működőképes lesz a pilóta nélküli automatizált változat, akkor különböző segélyszállítmányok transzportálására is alkalmas lesz, vagy megfigyelések elvégzésére.

Arról nem beszélve, hogy egyes elmaradott régiókban képes lenne internetet szórni és sugározni, így a világ leszakadt része is kapcsolatban lesz az internettel, ami egy óriási felzárkózást jelenthetne a mai modern társadalomhoz.

Bár már korábban is teszteltek titokban pilóta nélküli napelemes gépeket, ez jelentheti most majd a nagy áttörést, a vízválasztót.

A jövő űrkutatásában is felhasználható lehet majd egy ilyen automata drónszerű eszköz. 

Gondoljunk csak bele: A marsi felszínt pásztázva folyamatos méréseket végezhetne a légkörben egy ilyen remek eszköz, és sokkal nagyobb területeket lenne képes bejárni, mint egy egyszerű Mars járó.

technika technológia tudomány

 

Megtekintések száma: 19283


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet