2012: A mozi éve

2012 November 27

Idén aztán nem fukarkodtak a rendezők, annyi remek alkotás került a mozivászonra, hogy az egy fél évtizedre is elég lenne. Persze vannak csalódások is, de egy TOP 10-et nem lehet úgy összeállítani, hogy ne legyen az embernek hiányérzete...

{loadposition szoveg}

 

10. Looper (A jövő gyilkosa)

Sokak szerint egy új kultuszfilmről beszélünk. Szerintem ezt majd az idő eldönti, de kétségtelen, hogy a Looper egy kellően újszerű és folyamatos csavarokat hozó film. Egy pillanatig sem tudod eldönti, most éppen kivel azonosulj, kinek helyes a látásmódja. A szereplőpáros az egész történeten csak emel. Jó az öreg a háznál alapon, Bruce Willis – néhány kisiklás után – ismét hozzá méltó filmben hozza a kötelezőt. Joseph Gordon-Levitt személyével pedig nem lehet mellélőni, nem lepődnék meg, ha nemsokára a legnagyobbak között emlegetnék.

9. Ted

 2012mozieve

Elég annyit írnom, hogy a Family Guy alkotója, Seth MacFarlane nemcsak, hogy megrendezte ezt a vígjátékot, de Ted hangját is ő kölcsönözte. Minden megvan egy komolyabb rekeszizom igénybevételhez, hatalmas oltások, irreálisan viselkedő beszélő maci, és a történetnek is van tényleges mondanivalója. Amikor esetleg két poén között megpihenünk és levegőt próbálunk venni, akkor majd éppen Mila Kunis látványától akad el.

8. The Raven (A holló)

Az alkotásnak semmi köze a Brandon Lee fémjelezte régi holló filmhez – szerencsére. Atmoszférája egy Sherlock Holmes rész és a Pokolból című film között félúton helyezkedik el. A történet Edgar Allan Poe korabeli író utolsó napjáról szól, egy brutális gyilkossággal megfűszerezve. John Cusack-nél talán csak Jonny Depp-nek állt volna jobban ez a szerep.

7. The Grey (Fehér Pokol)

Liam Neeson főszereplésével, egy páratlan atmoszférájú és hangulatú film, amely még egy kisebb csavart is tartogat a legvégén. A film soundtrack-je egyenesen tökéletes, kevésszer szólal meg zene ebben a távoli, rideg világban, de amikor megszólal akkor nagyot üt.

6. 007: Skyfall

2012mozieve

A legújabb James Bond filmet hatalmas várakozások előzték meg, aminek részben meg is tudott felelni. Jó a történetvezetés, bár lehetne kicsivel gördülékenyebb. Az akciójelenetek azt hozzák, amit kell 2012-ben. Daniel Craig már-már Bruce Willis-i magasságokban szól be bárkinek, aki szembejön. A főgonosz Javier Barden pedig, Heath Ledger Joker szerepe óta talán a leghitelesebb gazfickó.

5. American Reunion (Amerikai Pite: A találkozó)

Jim, Stifler, Finch és a többiek ismét összeállnak, de az utalások szerint lehet, hogy nem utoljára. Azt hinné az ember, hogy elcsépelt ugyanarról ennyi részt leforgatni, de az Amerikai Pite: A találkozó meg tud újulni és hozni tudja mindazt, amiért imádjuk. Stifler különösen nagy formában van, Jim pedig szerencsétlenebb, mint valaha. A négy rész közül egyáltalán nem lóg ki, semmilyen értelemben, sőt.

4. Warrior (A végső menet)

A Warrior az első pillanattól az utolsóig úgy hasít, hogy nincs benne holtpont. A történet kissé sablonos, de maga a rendezés és a verekedős jelenetek nagyon élvezhetőek. A szintén idei, hasonló kaliberű filmet, a Fighter-t magasan veri. Ha a barátnőnk elmegy szórakozni vagy vásárolni, és mi csak egy jót akarunk szórakozni, akkor ezt az igazán férfias filmet ajánlom.

3. Dark Knight Rises (Sötét Lovag: Felemelkedés)

2012mozieve

Az első két rész nagyon magasra tette a lécet, ennek ellenére most sem verte le, inkább csak rezgett. A felemelkedés tökéletes befejező része a trilógiának. A színészstáb egytől egyig hozza a nagyon magas szintet. Még Anne Hathaway is bőven elfér a nagyágyúk között. Tom Hardy erősen korlátoltan (maszkban és eltorzított hangon) is képes a tekintetével mindenkit megfélemlíteni. Ha nincs a film végi érzelmi fordulat és egyéb apró szépséghiba, akkor még talán a Dark Knight nyomába is érhetett volna.

2. Prometheus

Sokáig mentek a pletykák, hogy a Prometheus csak egy Alien előzményfilm. Ez nem teljesen fedi a valóságot. A film egy olyan precízen kidolgozott világot tárul elénk, amin csak ámulunk és bámulunk. Michael Fassbender alakítása nagyon üde színfoltja és gyakorlatilag az egész történet mozgatórugója. A film végi csattanó igencsak hatásos és valamelyest Ellen Ripley szörnyeinek kialakulását is megmagyarázza. A végkifejlet lezárt sok mindent, mégis úgy érzi a néző, hogy valami hiányzik.

1. The Avengers (A bosszúállók)

2012mozieve

Azt gondolná az ember, hogy néhány képregényhős, egy teljesen irreális főgonosz és indokolatlan mennyiségű akció kevés egy jó mozifilmhez. A bosszúállók azonban nem akar többet és ez benne a jó. Remek beszólások, minden hős saját stílusában és saját indítékával veszi fel a harcot a gonosszal és végül így alkotnak egy csapatot. Nekem egyedül Scarlett Johansson lóg ki ebből a történetből, de ő meg kárpótol a börszerkójával. Várjuk a folytatást!

 

 

 

Megtekintések száma: 5399


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet