A 10 legszörnyűbb és legfelkavaróbb gyilkosság New York történetében

2016 Február 23

1. A legszörnyűbb nő a Földön

Az 1890-es évek elején ez volt a beceneve Lizzi Halliday-nek, New York első, ismert sorozatgyilkosának. Ő volt az első nő egyben, akit villamosszék általi halálra ítéltek, habár az ítéletet soha nem hajtották végre.

Lizzie még gyerekként került az államokba, és ahogy idősödött, úgy mutatkozott meg hazudós jelleme, amelyet később elmezavarként minősítettek. Halliday-t legalább 4 gyilkosság elkövetésével. Köztük két nő, akik korábbi ismerősei voltak és a hatodik férje, akit leszúrt és megcsonkított. Igen, a hatodik férje. Az előző öt közül állítólag kettőt szintén meggyilkolt, egy másikukat pedig arzénnal mérgezett meg.

Mindemellett gyújtogatás-mániás is volt. 1888-ban felgyújtotta korábbi két női ismerőse szalonját, akiket később szintén megölt és elégetett, valamint a hatodik férje házát is leégette.

Elítélték és villamosszék általi halálra ítélték őt, azonban New York állam kormányzója végül csak bezáratta elmezavarra hivatkozva. Ezután a Matteawan Állami Kórházba került a büntetéseljárási elmeosztályra, ahol hátralévő életét letölthette. Ott tartózkodása alatt megtámadott és megölt egy ápolót, kétszáz szúrással, egy ollóval.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

2. A kelet-harlemi erőszakoló

Arhon Kee sorozatgyilkos, aki általában harlemi tinédzsereket szadista hajlammal erőszakolt meg. Első bűntettét 1991-ben követte el.

Azt mondják, 3 lányt rabolt el és fojtott meg, Oaola Illera (13), Johalis Castro (19), és Rasheeda Washington (18). Mindezt 8 év alatt. Johalis testét a felismerhetetlenségig elégette, csak a karkötőtje alapján tudták azonosítani. Ezalatt 4 másik tinédzsert rabolt el és követett el ellenük nemi erőszakot.

Mikor elkapták, hihetetlen vallomást tett, amiben elmondta, hogy ő az áldozat, és a DNS bizonyítékot kicserélték. A tárgyalás végén, Kee azt üzente az egész esküdtszéknek „Kapjátok be mind!”. A tetemes DNS minta, és a további áldozatok vallomásai alapján 2001-ben elítélték, háromszori halálos ítéletet kapott a gyilkosságokért, és 400 év börtönt az elrablásokért.

A börtönben húsz darab, kézzel írott kártyát készített, amire ráírta, hogy miket mondott az áldozatainak, úgymint: „Mondd, hogy szereted.”, „Maradj csöndben, és viselkedj úgy, mint egy nő.”, és „Tégy úgy, mintha szeretnél.”
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

3. A baba-gyilkos

Sokak szerint nem nevezhető minta anyának. New York álllambeli Marybeth Tinning, egy sorozat-gyerek-gyilkos volt, de más esetektől eltérően, itt a meggyilkolt gyermekek, mind a sajátjai voltak.

1975-től 1985-ig, Tinning összesen 9 gyermeket, fiúkat és lányokat szült illetve adoptált. Ezek közül egyik sem érte meg az 5-ik születésnapját, legtöbbjük meghalt pár hónappal a szülés után. Tinning rendszeres látogatója volt a schenectady-i kórház trauma osztályának, ahová halott gyermekeit vitte be, pánikolva, hogy nem kapnak levegőt. A kórház megállapította, hogy a halál oka hirtelen csecsemőhalál szindróma, de valójában mindenki tudta, hogy statisztikai képtelenség  9 gyermekhalál, ugyanazon okból.

A nyomozás szerint Tinning motivációja ezekre a gyilkosságokra az volt, hogy szimpátiát szerezzen, valamint a figyelemfelkeltés. Úgy vélték, hogy Tinning minden gyilkosság után élvezte az őt körülvevő figyelmet, ahogy a rendőrség is kutatott a gyermekek gyilkosa után, aki fojtogathatta az asszonyt és a gyermekeket, holott ez az ember nem is létezett.

Tinninget azután fogták el, hogy a kórházból telefonáltak a rendőrségre, mikor ismét bevitte kilencedik gyermekét azzal, hogy a bölcsőben ájultan, vérző szájjal talált a gyermekére. Miután elfogták, Tinning bevallotta a gyilkosságot, valamint azt is, hogy a férjét is lassan mérgezte meg.

Az körülmények és bizonyítékok ellenére, Tinninget csak a kilencedik gyermekének, Tami Lynne meggyilkolásával gyanúsították. Bűnösnek találták és börtönben is marad élete végéig, mivel megtagadta négyszer is a feltételes szabadlábra helyezését, ezzel is azt mutatva, hogy nincs magyarázat a tetteire.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

4. A boldog birtok-gyújtogató

1990, március 25-én, Julio Gonzalez elment meglátogatni volt barátnőjét, Lydia Feliciano-t, a Happy Land klubban, Bronx-ban, ahol a lány ruhatárosként dolgozott. A klubbot már korábban bezárták etikai kód megsértése miatt. Lydia nem sokkal azelőtt szakított Gonzalez-zel és amikor a fiú odaért, ittas volt. Vélhetően a rövid találkozás vitába torkollott, mivel a biztonságiak kitették a klubból.

Ami eztuán történt, az már váratlan volt. Esküdözött Lydia-nak, hogy „Holnaptól már nem jössz többet ide dolgozni. Már megmondtam! Esküszöm!!”, ezután Gonzalez vett egy egy gallon gázolajat, visszatért a Happy Land-hez, és telelocsolta a helyet, a lépcsőket, mindent, begyújtotta, majd távozott.

A hely összes kijárata zárva volt, hogy megakadályozzák azt, hogy valaki ingyen belógjon. Elmondások szerint 87 ember égett halálra akkor a Happy Land klubban.

Lydia, a támadás fő célpontja, azonban valahogy mégsem égett bent, de ő volt az első, aki észrevette a tüzet és kimenekült. Azt állította, hogy többbeket is figyelmezetett, de senki nem hallotta őt.

Gonzalez annyira kimerülhetett a 87 ember felgyújtásában, hogy hazatért és lefeküdt aludni, ahol végül a rendőrök is megtalálták és elfogták őt. 25 év fegyházra ítélték.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

5. Az oswego-i sorozatgyilkos

Mindent összevetve, Waneta Hoyt jó anya volt, akinek csak épp nem volt szerencséje….újra, meg újra, meg újra. 1965-től 1971-ig Waneta-nak 5 gyermeke volt, akik egyesével mind hirtelen csecsemőhalál áldozatai lettek. Mindaddig senki nem gondolta az ellenkezőjét, egészen 1995-ig, amikor is a szomszédos megye hatósága újra felül nem vizsgálta a csecsemőkori haláleseteket, azzal a felvetéssel, hogy néhány közülük talán gyilkosság volt.

Hoyt bevallotta a gyilkosságokat, mikor szembesült a hatósággal, és 75 év letöltendőt szabtak ki rá. 1998-ban meghalt hasnyálmirigy rákban, miközben fellebbezett az ítélet ellen. Halálát követően New York állam felmentette végül.

a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

6. A magányos szív-gyilkos

Martha Beck-nek szívszorító gyerekkora volt. Nem csak azért, mert brutális és erőszakos anyja volt, de az iskolában is könyörtelenül bántak vele társai, és ami a legrosszabb, 10 éves korában megerőszakolta a saját testvére is.

Raymond Fernandez, aki végül Martha bűntársa volt, fogyatékoss volt, korábban angol hírszerzőként dolgozott, aki egy minta szerint a „magányos szív” névre hallgató hirdetéseket válaszolta meg, majd elrabolta a jelentkező hölgyeket. 1947-ben egy kétgyermekes anyának válaszolt, Martha Beck-nek.

Martha nagyon vágyott egy férfi jelentkezésére és egy kis idő után, elhagyta gyermekeit Floridában és Fernandezhez költözött New York-ba, hogy aztán vele éljen. Még miután Fernandez be is vallotta, hogy szélhámos és gyilkos is, Beck nem hátrált meg, sőt, eljátszotta, hogy ő Fernandez húga, hogy elősegítse a szélhámos tetteket.

Csak két évvel később, mikor Fernandez-t egy másik nővel találta, Janet Fay-el, Martha egy kalapáccsal agyonverte Fay-t, majd Fernandez fejezte be, és megfojtotta a nőt.

Ezután a páros New York-ból Michigan-be került, egy özvegyhez és annak a lányához. Beck őrült hajlama csak ekkor ért a tetőfokára, mikor lelőtte az özvegyet, majd megfojtotta annak a lányát, mindössze azért, mert az sírt.

Végül elkapták a párost, mindegyiket villamosszék általi halálra ítélték, New Yorkban, 1951 márciusában. Utolsó szavaik egymáshoz fűződő szerelmüknek szólt.

Szeretném azt üvölteni, hogy szeretlek Martha! Mit tud a világ a szerelemről?” Raymond Fernandez

„Az én történetem egy szerelmi történet. De ezt csak azok érthetik, akiket a szerelem kínoz, ha értik mire gondolok….A bebörtönzés csak felerősítette érzéseimet Raymond iránt….” Martha Beck
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

7. A „jégember”

Mindent összevetve a legkiválóbb gyilkos ezen a listán, Richard Kuklinksi, aki egy olasz bérgyilkos volt, ismertebb nevén a „Jégember””, aki előszeretettel fagyasztotta le áldozatainak testét egy ipari méretű hűtőszekrényben, azért, hogy ezzel is elrejtse a meggyilkolásuk idejét.

Több más apropója is van a becenevének, mivel Kuklinski szerette megmásítani a történeteket, valamint azt is elmesélte másoknak, hogy anno tagja volt annak a csoportnak, akik megölték Jimmy Hoffa szövetkezeti elnököt is, de ezt a vallomását később visszavonta.

Kuklinski nagyon alapos és meggondolt volt. Egyszer megölt egy férfit, állítólag véletlenül, de úgy elkészítette a testet, hogy levágta a férfi összes ujját a kezéről, hogy mégha a testét meg is találják, ne tudják őt azonosítani.

Elmondások szerint Kuklinski közel 6 és 100 ember között ölt, 1949 és 1986 között. Annak ellenére, hogy Kuklinski mindig is túlzott,a jelek a gyilkolási hajlamára vonatkozóan már korán megmutatkoztak. Első áldozatát 13 évesen ölte meg, ezért a New York Times minden idők legveszélyesebb gyilkosának titulálta az állam törénetében.

Kuklinski a börtönben halt meg végül, 2006-ban.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

8. A „halál angyala”

Richars Angelo-nak valójában a jók között lenne helye. A szakképzett mentős a Good Samaritan Kórházban dolgozott, New York, Long Island-en, valamint önkéntes tűzoltó volt. A háttere alapján is inkább mások jóllétéért tett. Nem úgy, mint ebben az esetben.

Úgy érezte, nem becsülik meg kellően munkájában, ezért Angelo elkezdett maga vészhelyzetet kreálni a Good Samaritan kórházban úgy, hogy paralitikus szereket, mint Pavulon és Anectine, kezdett beadni a betegeknek, azért, hogy ő legyen az egyetlen, aki meg tudja őket gyógyítani. Kezdetben működött is ez a stratégia, és a megmentésért cserébe Angelo megkapta a dícséretet a betegeitől és a kollégáitól, amire annyira vágyott.

Valahogy azonban ez a folyamat 37-ből 25 betegénél nem sikerült, Angelo képtelen volt megmenti őket időben. Ezen felül az emberek elkezdték felismerni a hasonlóságokat Angelo műszakjai alatt, ami miatt végül gyanússá is vált számukra. Mindenre akkor derült fény, mikor az egyik beteg észrevette, hogy Angelo valamit belé injekciózik, és eközben riasztani tudta a nővéreket, hogy észrevegyék az esetet. Megvizsgálták az anyagot, amit Angelo épp beadni készült, így lebuktatták. Később a rendőrség Angelo otthonában is talált ezekből a szerekből, amit használt.

A hatóságoknak tet vallomásában Angelo azt nyilatkozta, hogy mindezt azért tette, mert szenvedett, főként az önbizalomhiánytól.

„Olyan helyzetet akartam, ahol a beteg légzési vagy egyéb nehézséggel küzd, és az általam alkalmazott gyógymód, vagy jónak hitt gyógymód hatására, úgy tűnjön, tudom mit csinálok. Nem voltam elégedett magammal." Angelo-t végül 61 év letöltendőre ítélték.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

9. Kathy Boudin

Ez az egyetlen politikai eset a listán, mely egyben a legellentmondásosabb.

Egy, a baloldali hazai terrorista csoport, a Weather Underground (WU) tagjaként, Boudin-t tartoztatták le először 1970-ben, amikor egy saját-gyártású bombát készített, ő és egy másik bandatag, melyet Fort Dixon-ban, New Jersey-ben akartak US katonák ellen bevetni. Boudin elhagyta a várost, hogy 11 évvel később visszatért és kamionsofőrként dolgozott a Black Liberation Army-nál, majd egy 1,6 millió dollárt vivő pénzszállító autó elrablásában vett részt.

A rendőrők azonban kiszúrták az U-HAUL költöztető kamiont és leállították. Arra számítottak, hogy egy, a Black tagja fogadja majd őket az autóban, nem Boudin. Később a rendőrők azt állították, hogy Boudin feltartott kézzel szálllt ki az autóból, és figyelmeztette őket, hogy tegyék le a fegyvert, valamint az odaérkező két másik rendőrt is.  Boudin megpróbálta megnyugtatni a rendőrőket. Boudin ezalatt végig nyugodt maradt.

Boudin egyáltalán nem figyelmeztette őket, hogy a kamion hátuljában 6 másik fegyveres férfi van. Így mikor azok előtörtek az autóból a rendőrőket teljesen felkészületlenül érte a támadás, így ketten meg is haltak a lövöldözésben.

Boudin megpróbált elmenekülni, de könnyen utolérték, ahogy a többi WU tagot is, akik közül kettőt meglőttek és meg is haltak. Boudin később megpróbált elmenekülni a banda többi tagjával. Végül Boudin a legenyhébb büntetést kapta, 25 évet, vélhetően azért, mert édesapja védte, aki egy jól ismert ügyvéd volt, és Boudin ügyével vádalkut kötöttek számos gyilkosság és rablás ügyében. A lövöldözésben részt vett, legtöbb WU tag, ennek a bünetetésnek a háromszorosát kapta.

Boudin-t 2003-ban feltételesen szabadlábra helyezték, és azóta adjunktusként dolgozik a Columbia Egyetemen, és jogtudós a NYU-n. Jól ismert AIDS elleni aktivitásairól, és továbbtanulási munkáiról, melyet a börtönből való szabadulása óta folytat.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

 

10. Joel David Rifkin

Egy másik gyilkos, aki kizárólag nőket ölt, Rifkin felelős egy gyilkosságért, és bűnrészes 17 nő meggyilkolásában, akik prostituáltak voltak. A huszadik században ő volt New York történetének egyik „legtermékenyebb” sorozat-gyilkosa.

Rifkin egy viszonylag normális hátterű családból származott, az átlagnál magasabb intelligencia-szinttel rendelkezett. Életének eseményei arra következetetnek, hogy sokszor bántalmazták az iskola alatt, ahol mindig is rosszul teljesített, és nők meggyilkolásáról fantáziált.

Később, az iskola után képtelen volt elhelyezkedni. Volt, hogy prostituáltakat fogadott, miközben prostituáltakat gyilkoló sorozatgyilkosokkal próbált meg azonosulni, és az ilyen esetekről még az újságokban megjelenő cikekket is gyűjtötte.

1989-1990-ben, Rifkin végül elkezdte a saját híreit gyártani azzal, hogy megölt két nőt, akiknek testét Manhattan csatornájába dobta. Maradványaikat soha sem találták meg. 1991-ben Rifkin felturbózta az eseményeket és az elkövetkező két évben összesen 15 nőt ölt meg, akiknek testét rendszerint egy konténerbe rejtette, amelyet később vízbe dobott.

Rifkin-t végül egy sima közúti ellenőrzésen kapták el, ahol félre akarák állítani, mert nem irányjelzett. Rifkin nem állt meg, egészen addig, míg eltévesztett egy kanyart és karambolozott, majd a rendőrök felfedezték Rifkin legutolsó áldozatának testét az autóban, melyet kétség kívül elrejteni szándékozott. Rifkin végül börtönbe került, legkorábban 2197-ben szabadulhat, akkor azonban már nagy valószínűséggel, halott lesz.
a-10-legszornyubb-es-legfelkavarobb-gyilkossag-new-york-torteneteben

 

Megtekintések száma: 10531


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet