A világ 10 legveszélyesebb szakmája

2013 Január 13

Tisztában vagyunk vele, hogy vannak igazán veszélyes munkák. Olyanok, amiket csak a félelmet nem ismerő, kicsit talán őrültebb emberek végeznek. Nézzük meg melyik a 10 legveszélyesebb munka, amit jobb, ha messzire elkerülsz!

1.Rák  halász

Miért olyan veszélyes: vontatás és manőverezés viharban, hálók vagy ketrecek több száz kilogramm súlyú rákkal tömve, nagy mennyiségű eső, szél, csúszós fedélzet, és a jéghideg hullámok fröccsenő vize. Nem meglepő, hogy a vízbefulladás az egyik leggyakoribb halál ok, a halászhajók fedélzetén.

2. Favágás

Miért olyan veszélyes: a favágók több méter magasan dolgoznak, instabil, egyenetlen terepen. Ennek tetejében nem elég a magasság miatt aggódniuk, hiszen a láncfűrészek, és a különböző fakitermelési gépek is komoly sérüléseket okozhatnak. A tengerentúlon ráadásul vannak olyan helyek, ahol az egészségügyi ellátás sem megfelelően biztosított.

3. Repülőgép pilóta

Miért olyan veszélyes: elsősorban természetesen nem az utasszállítók pilótáiról van szó. A nagy kiterjedésű földek permetezését, és egyéb munkálatait ellátó kisrepülőgépek vezetői érezhetik magukat igazán veszélyben. Nem elég, hogy túl közel repülnek a földhöz, sokszor nagyon hosszú a munkaidő is. Ami az emberi fáradtságot tekintve, növeli a figyelmetlenség kockázatát.

4. Farmer

Miért olyan veszélyes: azt gondolnánk, hogy a farmokon gazdálkodók élete unalmas, és veszélytelen. De ez koránt sincs így! A farmerek által használt munkagépek könnyen végzetes sérüléseket okozhatnak. Ráadásul a haszonállatok sem figyelnek arra hova lépnek, így egyszerűen áthaladhatnak gazdájukon keresztül. Veszélyt rejtegetnek a különböző toxikus növény védőszerek is. Most mondjuk, hogy biztonságos a tanyasi élet!

{loadposition szoveg}

5. Tetőfedő

Miért olyan veszélyes: csúszós felület, biztonsági háló hiánya, magasság. Ha ezekhez még hozzá adjuk, az időjárási körülményeket mindjárt láthatjuk, hogy ez egy potenciálisan halálos munkahelyi környezet.

6. Építőmunkás

Miért olyan veszélyes: Építőipari munkavállalók munkaerő mindenféle környezetben, underground, nagy magasságban, valamint a forgalmas autópályák és építési telek. Ezen kívül gyakran dolgoznak a veszélyes anyagok, robbanóanyagok, nehéz berendezések és szerszámok.

7. Haditudósítók

Miért olyan veszélyes: A haditudósítók élete sem garantált. Egy-egy eltévedt golyó, könnyen a delikvens életébe kerülhet. Általában azok az emberek űzik ezt a szakmát, akiknek nagy az adrenalin igényük. Sok szerencsét nekik!

8. Nagyfeszültségű vezeték karbantartók

Miért olyan veszélyes: Amerikában cable cowboyoknak nevezik őket, akik helikopteren sokszor szédítő magasságból lecsüngve majd a vezetékre rámászva javítják azokat. Főleg a déli államokban van munkájuk, ahol a sok tornádó elég nagy károkat tud tenni a vidéket sűrűn behálózó villanyvezetékekben. Ha igazán életveszélyes és adrenalinnal teli állásra vágysz, akkor ez a legjobb választás.

9. Szénbányászok

Miért olyan veszélyes: a szénbányászat fizikailag rendkívül megterhelő és veszélyes meló. Korszerű felszereléssel ugyan elbotorkál az ember órákon át a fény nélküli járatokban, de egy esetleges gázszivárgás (robbanás) vagy pont a vájat beomlása nem éppen a szakma népszerűségét növelő tényezők. Ráadásul a szénpor belégzése súlyos, állandó hurutos köhögést eredményezhet, továbbá a bányaféreg-fertőzés nevű betegség tünetei sem éppen kedvcsinálóak.

10. Biztosított jég alóli autómentés

Miért olyan veszélyes: a járművek jég alóli mentése nem számít kimondott szakmának, de ezzel is foglalkoznak a detroiti búvárok. A Tri-State Diving klub tapasztalt merülői számos autót húztak már a felszínre a befagyott tavak mélyéről. Szerintem nem szorul magyarázatra miért is veszélyes ez a fajta foglalkozás.

Sorolhatnánk még, hogy melyek azok a szakmák, amelyek kifejezetten életveszélyesek (tűzoltó, tűzszerész, magasépítő) de ami a legfontosabb: akik ezen, területek szakemberei nem csupán hobbiból űzik a mesterségüket, hanem igazán elhivatottak. E nélkül ugyanis nehéz lenne megbirkózni a megpróbáltatásokkal.

Fodor Zsolt

 

Megtekintések száma: 6142


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet