Amit a neten jobb lenne nem megosztani...

2013 Október 17

Amit egyszer feltöltesz az internetre, azt visszavonhatatlanul kiengeded a kezeid közül és nagyon nehézzé válik, hogy megvédd az illetéktelen kezektől. Az alábbi top 10-es lista segíthet abban, hogy csak olyan információk kerüljenek ki a nyilvánosságra, amelyek valóban odavalóak!

Ha frissíteni készülsz az állapotodat, ezentúl inkább gondold meg kétszer:

1. Személyes beszélgetések
Ha közölni valód, gondod van valakivel, azt nem az üzenőfalon rendezzétek le. Ha haragszol valakire, ne mindenki szeme láttára töltsd ki a mérgedet, hiszen jó esetben az utcán sem ordítanád le a másik fejét ott mindenki előtt. Ha nem várhat a személyes találkozásig a mondandód, akkor privát üzenetben adj hangot a véleményednek. Semmi értelme annak, hogy mindenki a te aktuális drámáidon csámcsogjon.

2. Szociális tevékenységeid
Ha bulit szervezel, ne tedd közzé azt a faladon, hacsak nem egy hatalmas bulira készülsz, ahová mindenki hivatalos. Ha tudatod, hogy partit adsz, mindig lesznek néhányan, akiket rosszul érint majd, hogy kimaradnak. Az üzenőfal helyett privát meghívókat küld szét. Ha randira készülsz, azt is inkább csak utána tedd közzé, ha van rá esély, hogy az exed, még mindig nem tette túl magát a szakításon. Nem akarod, hogy megjelenjen és jelenetet rendezzen, igaz?

3. Munkahelyi élet vs. magánélet
Egyre több oldal kerül összeköttetésbe, így az információ, amit megosztasz az egyik közösségi site-on, könnyen felkerülhet oda is, ahol mondjuk a főnököddel tarod a kapcsolatot. Ha neked is összeköttetésben állnak a profiljaid, figyelj rá, hogy a „betegszabi" ideje alatt ne posztolj nyaralós vagy bulizós képeket, vagy egy rossz nap végén ne tegyél megjegyzéseket a munkahelyedre vagy a főnöködre. Az állásodba kerülhetnek ezek az apró malőrök.

4. Céges/munkahelyi infók
Egy izgalmas projektbe kezdtek a cégnél, sikerrel zártatok egy nehézkes ügyet, esetleg előléptettek? Biztosan kikiabálnád szíved szerint az új híreket, de ne tedd. Az előléptetésed lehet, hogy még nem nyilvános mindenki számára, és a cég aktuális ügyeit, sikereit, vagy új stratégiáit sem kéne megosztani, hiszen így azok könnyen eljuthatnak más, konkurens cégekhez.

5. Személyes infók a családodról
Hogy nyaralni mentek, hogy a gyermekedet először hagytátok otthon egyedül, vagy, ha a nejed x ideig egyedül lesz otthon, mert neked el kell utaznod, ezek mind megnövelhetik az esélyét annak, hogy kinéznek a bűnözők. Egy kisgyermek, vagy egy nő könnyebb „áldozat", és így biztosak lehetnek benne, hogy nem kell félni a ház urától.

amit-a-neten-jobb-lenne-nem-megosztani

6. Címed/telefonszámod
A címedet könnyen kiszúrhatják maguknak a betörők, és ha ráadásul az aktuális állapotod szerint éppen nyaralsz, akkor nem sok fogja visszatartani őket a lakásodtól. A személyazonosságod is veszélybe kerülhet, ha kiadsz ilyen személyes adatokat, mint pl. a telefonszámod.

{loadposition szoveg}

7. Pénzügyi háttered
Akár egy ártatlan kommentedből is kiderülhet, hogy hol bankolsz. Hogy ez miért veszélyes? A bűnözőknek megkönnyíted a dolgát a személyazonosságod ellopásában, ha tudják, melyik bankban van a számlád...

8. Jelszavad
Furcsának tűnhet egy ilyen figyelmeztetés, mert ki lenne olyan eszetlen, hogy kiposztolja a saját jelszavát. Viszont arra is gondolj, ha mondjuk, a pároddal osztod meg azt valamilyen okból. A későbbiekben, ha nem sikerül békében szétválni (de ha sikerül, akkor sem 100%-os a biztonság) könnyen ellened fordíthatja ezt az információt.

9. Utalás a jelszó emlékeztetődre
A jelszavadhoz tartozó biztonsági kérdések általában személyes dolgokra kérdeznek rá, amelyekre a választ egy szemfülesebb ember könnyen megtalálhatja. Lehet az pl. a kedvenc háziállatod neve, akiről egy egész albumnyi fotót feltöltöttél már. Elgondolkodtató, nemde?

10. Bármi, amit később megbánhatsz
Hiába állítod be a biztonsági beállításaidnál, hogy ki láthatja a dolgaidat, rengeted oldal, alkalmazás, szavazás engedélyezésénél akaratlanul is feloldhatod ezeket a tiltásokat. Ha nem figyelsz, kiszivárognak az információid anélkül, hogy tudnál róla. Mindig tartsd szem előtt, hogy bármit töltesz fel az internetre, mindig van rá lehetőség, hogy az egyszer „elszabadul".

 

Megtekintések száma: 4426


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet