Az amerikai történelem legkevésbé intelligens elnökeinek rangsora

2018 Február 18

Mennyire okosak az amerikai elnökök?

Dean Simonton UC Davis professzor, egy 2006-os tanulmányában hisztoriometrikus módszerrel számolta ki minden egyes elnök IQ-ját. Simenton elemezte az elnökök önéletrajzát, beszédeit, írásait, ami intelligenciájukra utalt.

 Simenton négy különböző IQ értéket számolt minden egyes elnöknél. Az InsideGov-nél az Egyesült Államok történelmének 25 legkevésbé intelligens elnökénél mind a négy IQ-t átlagolták. Obama elnök nem volt benne, ebben a vizsgálatban.

Az átlagos 128.5-ös IQ-val ezek az elnökök okosnak tekinthetők, de az elvárt szint a legfőbb vezetőknél magasabb. Csak összehasonlításként, egy átlag ember 100-es IQ-val rendelkezik.

Ez a lista, természetesen, semmilyen formában sem jelent lényegi megítélést, de azért, ad egy általános áttekintést az egyes elnökök intelligenciájáról.

Rutherford B. Hayes, a tizenkilencedik elnök

Becsült IQ: 133.9

Egyetem: Kenyon Egyetem

Rutherford B. Hayes, 54 évesen, 1877. március 4.-én állt hivatalba, az Egyesült Államok 19.-ik, republikánus párti elnökeként. Hayes négy évig volt hivatalban, és az első ciklusa után nem akarta újraválasztatni magát. Ohio államban, Delawareben született és a Kenyon Egyetemen végzett.

Hayes ellenőrizte az Újjáépítést és megpróbálta a nemzetet egyesíteni a polgárháború után. Politikai pályafutását megelőzően Ohioban ügyvédként dolgozott.


Martin Van Buren, a nyolcadik elnök

Becsült IQ: 133.4

Egyetem: Nem járt egyetemre

Martin Van Buren, demokrata párti jelöltként, 1837. március 4.-én állt hivatalba, az Egyesült Államok nyolcadik elnökeként. Van Buren négy évig volt elnök és távozott, amikor elvesztette az újraválasztást. New York államban, Kinderhookban született, és a Kinderhook Akadémiára, valamint a Washingtoni Szemináriumba járt.

Mielőtt Amerika nyolcadik elnöke lett volna, Van Buren 1829 és 1831 között államtitkár, 1831 és 1837 között, pedig alelnök volt, mindkét tisztségét Andrew Jackson elnöksége idején töltötte be.

George Washington, az első elnök

Becsült IQ: 132.5

Egyetem: Nem járt egyetemre

George Washington, 1789. április 30.-án, 57 évesen lett az Egyesült Államok első elnöke. 7 év 9 hónapig volt elnök és a második ciklusa után nem akarta újraválasztatni magát. A Virginia állambeli Westmoreland megyében született és csak alapoktatásban részesült.

Washington nem részesült magas fokú oktatásban, csak különböző tanároktól általános iskolai végzettséget szerzett. Mielőtt a nemzet első elnökévé vált, a Kontinentális Hadsereg főparancsnokaként szolgált az Amerikai Függetlenségi Háborúban

Benjamin Harrison, a huszonharmadik elnök

Becsült IQ: 130

Egyetem: Miami Egyetem

Benjamin Harrison, 56 évesen, 1889. március 4.-én lett az Egyesül Államok huszonharmadik, Republikánus párti elnöke. 4 évig volt elnök, az újraválasztást elvesztette. Az Ohion állambeli észak Bendben született és az Ohion állambeli Miami Egyetemet végezte el.

Mielőtt az ország huszonharmadik elnöke lett, Harrison kiemelkedő ügyvédi pályát futott be Indianapolisban. Amig egyetemre járt Miamiban, a Phi Delta Theta és a Delta Chi jogászi diákszövetség tagja volt. 1852-ben diplomázott.

Dwight Eisenhower, a harmincnegyedik elnök

Becsült IQ: 131.9

Egyetem: Amerikai Katonai Akadémia (West Point)

Dwight Eisenhowert, a Republikánus párt tagjaként, 62 évesen, 2953. január 20-án iktatták be az Egyesül Államok harmincnegyedik elnökeként. Nyolc évig volt elnök, és második ciklusa végén távozott posztjából. A Texas állambeli Denisonban született és az Amerikai Katonai Akadémiát végezte el.

Eisehower az utolsó amerikai elnök volt, aki a tizenkilencedik században született. Míg a West Point-i akadémiára járt, az egyetem futball csapatának volt a tagja. Később, a második világháború alatt ötcsillagos tábornokként szolgált.

Richard Nixon, a harminchetedik elnök

Becsült IQ: 131

Egyetem: Whittier Egyetem

Richard Nixon, Republikánus párti jelöltként, 56 évesen, 1969. január 20.-án lépett hivatalba az Egyesült Államok harminchetedik elnökeként. 5 év, 6 hónapig volt elnök, amikor lemondott. A California állambeli Yorba Linda-ban született és a Whittier Egyetemre járt.

Bár Nixon elnöksége botrányokkal és ellentmondásokkal volt teli, mégis jelentős eredményeket ért el néhány külpolitikai cél és környezetvédelmi szabályozás megvalósításában. 1934-ben a Whittieri egyetemen szerezte meg baccalaureusa-i végzettségét, 1937-ben pedig, a jogi diplomáját a Duke Egyetemen.

Grover Clevelend (első terminus), a huszonkettedik elnök

Becsült IQ: 130.9

Egyetem: Nem járt egyetemre

Grover Cleveland (első terminusában), Demokrat párti jelöltként, 48 éves korában, 1885. március 4.-én vette át az Egyesült Államok elnöki posztját, huszonkettedik elnökként. 4 évig volt elnök, amikor is elvesztette az újraválasztást. A New Jersey állambeli Caldwellben született, és Fayetteville és a Clinton Liberal főiskolákra járt.

Cleveland az Egyesült Államok történelmének egyetlen elnöke, aki két nem egymást követő ciklusban szolgálta hazáját. Annak ellenére, hogy nem volt egyetemi végzettsége, politikai pályafutása előtt kiváló jogászi pályát futott be a New York állambeli Eerie megyében.

James K. Polk, a tizenegyedik elnök

Becsült IQ: 130.2

Egyetem: Észak Karolinaai Chapel Hilli Egyetem

James K. Polk, Demokrata párti jelölt, 49 évesen, 1845. március 4.-én állt az Egyesült Államok tizenegyedik elnökeként hivatalba. Polk a 4 éves ciklus lejárta nem választatta újra magát. Az észak Karolinai Pinevilleben született és az Chapel Hilli Észak Karolina Egyetemre járt.

Polk az Észak Karolina Egyetemen, Chapel Hillben végzett 1818-ban. Elnöksége első szakaszában, Polk a mexikói háborúban elnökölt, jelentősen növelte az ország méretét és átdolgozta az ország pénzügyi rendszerét.

William McKinley, a huszonötödik elnök

Becsült IQ: 130.2

Egyetem: Allegheny Egyetem (visszavonták)

William McKinley, a Republikánus párt tagja volt és 54 évesen, 1897. március 4.-én, vette át a hivatalt, az Egyesült Államok huszonötödik elnökeként. McKinley 4 év, 6 hónapig elnökölt, amikor meggyilkolták. Az Ohio állambeli Niles-ben született és az Allegheny egyetemet végezte el.

McKinley 1859-ben íratkozott be az Allegheny Egyetemre, de egy év után abbahagyta. Később jogászi diplomát szerzett az Albany Jogi Iskolában. McKinleyt a második elnöksége hatodik hónapjában tragikusan meggyilkolták

George H. W. Bush, negyvenegyedik elnök

Becsült IQ: 130.1

Egyetem: Yale Egyetem

George H. W. Bush, 65 évesen, Republikánus párti tagként lépett szolgálatba, 1989. január 20.-án, az Egyesült Államok negyvenegyedik elnökeként. 4 évig volt hivatalban, amikor elvesztette az újraválasztást. A Massachusetts állambeli Miltonban született és a Yale Egyetemre járt.

Mielőtt a Yale-re járt volna, George H. W. Bush a tengerészetnél szolgált a második világháború végéig. A Delta Kappa Epsilon diákszövetség tagja, és az egyetem baseball csapatának a kapitánya volt. A diplomáját két és fél év alatt szerezte meg.

Ronald Reagan, a negyvenedik elnök

Becsült IQ: 130

Egyetem: Eureka Egyetem

Ronald Reagan, 70 éves korában, 1981. január 20.-án, Republikánus párti jelöltként vette át hivatalát, az Egyesült Államok negyvenedik elnökeként. 8 évig szolgálta az Államokat és a második ciklusa végén távozott. Az Illinois állambeli Tampicoban született és az Eureka Egyetemet végezte el.

Bár, Reagan alacsonyabb IQ-val rendelkezett, mint a legtöbb elnök, mégis az egyik leghatékonyabb volt. 2013-ban Gallup poll Reagant a második legjobb modern-kori elnökként rangsorolta.

Herbert Clark Hoover, a harmincegyedik elnök

Becsült IQ: 129.78

Egyetem: Stanford Egyetem

Herbert Clark Hoover, Republikánus párti jelöltként, 55 évesen, 1929. március 4.-én, az Egyesült Államok harmincegyedik elnökeként került hatalomra. Hoover 4 évig volt hivatalban, amikor is elvesztette az újraválasztást. Az Iowa állambeli West Branch-ben született és a George Fox Egyetemen szerzett diplomát.

Hoover egy évet a Stanford Egyetemre is járt és sikeres karriert futott be bányamérnökként. Hoover elnöksége kezdete óta mély depresszióban szenvedett.

Lyndon Johnson, a harminchatodik elnök

Becsült IQ: 127.83

Egyetem: Délnyugat Texas Állambeli Tanárképző Egyetem

Lyndon Johnson, Demokrata párti jelöltként, az Egyesül Államok harminchatodik elnöke volt, 55 éves korában, 1963. november 22.-én lépett hivatalba. Johnson 5 év, 2 hónapig szolgált és a második ciklusa után nem akart újraindulni. A Texas állambeli Stonewallban született, és Dél Texas Állambeli Tanárképző Egyetemet végezte el.

LBJ mielőtt politikai pályára lépett, tanárként jeleskedett egy elszegényedett iskolában. Elnökként, Johnson agresszív újításokat vezetett be, és a Vietnámi Háborúba vezette az országot.

Harry S. Truman, a harmincharmadik elnök

Becsült IQ: 127.55

Egyetem: Spalding’s Kereskedelmi Főiskola (nem diplomázott)

Harry S. Truman, Demokrata párti tagként, 61 évesen, 1945. április 12.-én, az Egyesült Államok harmincharmadik elnökeként vette át a hivatalt. 7 és 9 hónapig vezette a hivatalt és a második ciklusa vége előtt távozott. A Missouri állambeli Lamarban született és a William Chrisman Főiskolát végezte el.

Truman a történelem egyik legmagasabb szavazati arányával költözött be a Fehér Házba, de hamar elveszítette a tömegek támogatását. Elnöksége előtt az övé volt a legérdekesebb munka, egy férfi rövidárú boltban dolgozott.

Gerald Ford, a harmincnyolcadik elnök

Becsült IQ: 127.08

Egyetem: Michigan Egyetem

Gerald Ford, a Republikánus Párt jelöltjeként, 61 évesen, 1974. augusztus 9.-én, az Egyesül Államok harmincnyolcadik elnökekét vette át a hivatalt. 2 év 6 hónapig volt elnök, majd távozott, mivel elvesztette az újraválasztást. A Nebraska állambeli Omaha-ban született és a Michigan Egyetemen szerzett diplomát.

A michigani egyetem labdarúgó csillagaként, Fordnak a Green Bay Packers és a Detroit Lions is szerződést kínált. Ehelyett egy másik karriert választott és beiratkozott a Yale Egyetem jogi karára.

William Howard Taft, a huszonhetedik elnök

Becsült IQ: 126.9

Egyetem: Yale Egyetem

William Howard Taft, Republikánus párti jelöltként, 51 évesen, 1909. március 4.-én vette át hivatalát, az Egyesült Államok huszonhetedik elnökeként. Négy éves szolgálat után távozott, mivel elvesztette az újraválasztást. Az Ohio állambeli Cincinattiban született és a Yale Egyetemen szerzett diplomát.

Amikor Teddy Roosevelt utódjául választotta Taft-ot, azt várta tőle, hogy cselekvően tesz a reformprogramok érdekében. Ugyanakkor Taft, egy tétova vezetőnek bizonyult, amit meg is írt Rooseveltnek „Nem tudom, hogy kevésbé vagyok-e szerencsésebb, mint más elnökök, de tudom, hogy sokkal sikertelenebb vagyok, mint a többiek”.

Andrew Jackson, a hetedik Elnök

Becsült IQ: 126.25

Egyetem: Nem járt egyetemre

Andrew Jacksont, Demokrata párti tagként, 62 éves korában, 1829. március 4.-én, az Egyesült Államok hetedik elnökeként lépett hivatalba. Jackson 8 évet szolgált hivatalában és második ciklusa végén távozott. A dél kaliforniai Waxhaws-ban született és nem részesült felsőoktatásban.

Andrew Jackson félelmetes hírnevét politikus, és katonaként szerezte. Arról volt ismert, hogy párbajra hívta ellenfeleit – akár halálra menően is – és lobbanékony vezető volt. Elnöksége idején számos ellentmondásos esemény történt, mint a Trail of Tears, és támadása a Szövetségi Bank ellen, amelyben megpróbálta tönkretenni azt.

James Buchanan, a tizenötödik elnök

Becsült IQ: 125.93

Egyetem: Dickinson College

Jams Buchanan, Demokrata párti jelöltként, 66 évesen, 1857. március 4.-én lépett hivatalba, az Egyesült Államok tizenötödik elnökeként. Buchanan négy évig volt elnök, majd távozott, mert pártja már nem támogatta a második ciklusra. A Pennsylavian állambeli Cove Gapban született és a Dickinson Egyetemre járt.

Buchanant, az amerikai történelem egyik legrosszabb elnökeként emlegetik az elhibázott rabszolgasági politikája miatt. Tény, hogy a 2015-ös Booking Institute kutatás, Buchanant, legutolsónak rangsorolta az elhunyt amerikai elnökök közül.

Zachary Taylor, a tizenkettedik elnök

Becsült IQ: 125.65

Egyetem: Nem járt egyetemre

Zachary Taylor, Függetlenségi párti jelöltként, 64 évesen, 1849. március 4.-én került hatalomra, az Egyesült Államok tizenkettedik elnökeként. 1 év és 3 hónapot töltött hivatalban, amikor gyomorbélhurutban elhunyt. A Virginia állambeli Barboursvilleben született és nem részesült felsőoktatásban.

Zachary Taylor beceneve „Kemény és mindenre kész, öreg” a mexikói-amerikai háborúban szerzett szerepe miatt ünnepelt hős volt. Sajnos, a katonai képességeit nem tudta átváltani egy sikeres elnökségre.

Anrew Johnson, a tizenhetedik elnök

Becsült IQ: 125.65

Egyetem: Nem járt egyetemre

Andrew Johnson, Demokrata párti tagként, 56 évesen, 1865. április 15.-én vette át az elnöki hatalmat, az Egyesült Államok tizenhetedik elnökeként. Johnson 3 év 10 hónapot töltött hivatalában, majd távozott, mert a pártja nem jelölte újra a következő terminusra. Az észak-Karolina állambeli Raleighben született és nem részesült felsőbb oktatásban.

Johnson egy szerény körülmények között élő család sarjaként egy faházban született. Mint Taylor, Johnson sem részesült felsőbb oktatásban, de ügyesen küzdötte fel magát a politikai ranglétrán.

George W. Bush, a negyvenharmadik elnök.

Becsült IQ: 124.88

Egyetem: Yale Egyetem

George W. Bush, Republikánus párti jelöltként, 55 évesen, 2001. január 20.-án, az Egyesült Államok negyvenharmadik elnökeként lépett hivatalba. 8 évig szolgálta nemzetét és a nyolcadik év végén távozott. A Connecticut állambeli New Havenben született és a Yale Egyetemen szerzett diplomát.

Bush egész elnöksége alatt a media megkérdőjelezte Bush intelligenciáját, gyakran kiemelve a bakijait. A New York Magazinban Jonathan Chait a következőket írta: „Ebből az emberből, nemcsak, hogy hiányzik az analitikai gondolkodás képessége, de még csak dunsztja sincs róla, hogy mi az.”

Bár, igaz, hogy Bush intelligenciai rangsorolása a legalacsonyabbak között van, a mért IQ-ja az Egyesült Államokban diplomázók között a körülbelüli átlagot képviseli.

Warren G. Harding, a huszonkilencedik elnöke

Becsült IQ: 124.3

Egyetem: Ohio Központi Egyetem

Warren G. Harding, Republikánus párti jelöltként, 55 évesen, 1921. március 4.-én kezdte hivatalát, az Egyesült Államok huszonkilencedik elnökeként. 2 év 4 hónapig volt elnök, amikor is szívbetegségben elhunyt. Az Ohio állambeli Blooming Grove-ban született és az Ohioi Központi Egyetemre járt.

Harding változatos karriert futott be, mielőtt politizálni kezdett volna, volt tanár, biztosítási ügynök és újságíró is. Harding elnöki megbízatása váratlanul félbeszakadt, amikor elnöksége harmadik évében szívrohamban meghalt.

James Monroe, az ötödik elnök

Becsült IQ: 124.13

Egyetem: The College of William and Mary (nem diplomázott le)

James Monroe, Demokrata- és Republikánus párti jelöltként, 59 évesen, 1817. március 3.-án vette át a hivatalt, az Egyesült Államok ötödik elnökeként. Nyolc évig töltötte be az elnökséget, majd a második ciklus végén távozott. A Virginia állambeli Westmorelandban született és a The William and Mary egyetemre járt.

George Washington mellett Monroe volt az egyetlen elnök, aki az újraválasztása ellen volt. Bár lehet, hogy nem volt olyan briliáns elme, mint az alapító atyák egynémelyike, mégis, Monroe egy sikeres elnök volt.

Ulysses S. Grant, a tizennyolcadik elnök

Becsült IQ: 120

Egyetem: Egyesült Államok Katonai Akadémia

Ulysses S. Grant, Republikánus párti jelöltként, 47 évesen, 1869. március 4.-én lépett hatalomra, az Egyesült Államok tizennyolcadik elnökeként. 8 évig volt hivatalban, a második ciklusa végén távozott. Az Ohio állambeli Point Pleasantben született és az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján diplomázott.

Robert E. Lee, riválisával ellentétben, Grant átlagos hallgató volt az West Point Egyetemen. Bár kétségtelen, hogy Grant nagy szerepet játszott a polgárháború befejezésében, egyébként jelentéktelen elnök volt. A történészek feljegyezték Grantról, hogy nyers stílusban beszélt, és mértéktelenül ivott.

top10 érdekes érdekesség történelem

 

Megtekintések száma: 564374


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet