Gyerekek veszélyes útjai az iskolába

2013 Május 08

Vannak olyan országok, ahol igazi túlélőtúra már az is, hogy eljusson a poronty az osztályterembe. Az iskolások minden nap ugyan arra, vagy egy sziklafalba vájt szűk ösvényen, vagy épp egy rozoga hídon keljenek át, hogy aztán a padokban okosodva térhessenek haza ugyanilyen kihívások teljesítése után.

1. Van egy hely Délnyugat-Kínában, Bijie, ahol a gyerekek 0,5 méter széles úton barangolnak a Banpo Általános Iskolába. Már 40 éve használt ösvényen való átkelés körülbelül 2 órát vesz igénybe. A gyerekek szüleinek aggódását az igazgató, XU Liangfan, csillapítja, aki minden nap kíséri a 49 fős osztályt a már-már rendhagyó kalandtúrán.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

2. Indonéziában található a Suro és Plempungan falvakat összekötő vízvezeték, melyet rövidítés céljából kiegészítettek egy barkácsolt "járdával" is, annak ellenére, hogy nem éppen erre lett tervezve a szerkezet. A hat kilométeres kerülőnél viszont még mindennél jobb ez a helyiek szerint.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

3. A Fülöp-szigeteken, Rizal tartományban a diákoknak se minden napi, hogy eljussanak az iskolába. Egy felfújt gumiabroncson kell utazni, hogy átkeljenek a folyón. Az út körülbelül egy órát vesz igénybe. A közösség már benyújtott egy petíciót a kormánynak azzal az üggyel, hogy építsenek nekik egy függőhíddat, hogy megkönnyítsék számukra a gyorsabb és biztonságosabb átkelést, de ezt a mai napig nem fogadták el.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

4. Ilyenekkel csak extrém kalandparkokban találkozik az ember. Nepálban a "drótkötélpályák" mindennapos útvonalnak számítanak a diákok körében, hisz csak így tudnak eljutni az iskolába. Közlekedési útvonaluk hevederek és biztonsági karabinerek nélkül zajlik. Sajnos emiatt rengeteg baleset történt az útóbbi évtizedekben, így a kormány ígéretet tett biztonságos hidak építésére a tartományban. Persze még mindig nincs híd.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

5. Kolumbiában is hasonló a helyzet, mint Nepálban. Itt viszont nem ritkán 80 kilométer/órával suhhanak át a diákok a Rio Negro folyó felett. A Bogotától 65 kilométerre lévő települések az esőerdő mélyén találhatóak és csak ez a 800 méteres drótkötélpálya az egyetlen út az iskolába való lejutáshoz. A képet Christoph Otto készítette, melyen Daisy Mora és öccse, az 5 éves Jasmid, aki a zsákban van éppen és száguldanak a suli felé. A menetidő nagyjából 1 perc a pályán.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

6. A Reuters fotósa, Ammar Awad, készítette 2010-ben Jeruzsálem közelében ezt a képet, Shuafatban. Az izraeliek és palesztinok állandó csatározását sokan hallottuk a tv-ben, olvashattuk az újságban. A képen a kislányt nem tántorította el attól, hogy a körülötte lévő erőszak, harc ellenére elmenjen az iskolába.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

7. Piliben (Kína) 80 gyermek tanul bentlakásos iskolában. Amikor eljön az év vége, akkor haza kell ugye menniük, ez viszont nem egyszerű. Otthonukhoz, Hszcsiang-Ujgurba egy 200 kilométer hosszú, megerőltető, lassan már életveszélyes menet vezet vissza. Útközben 4 folyót kell keresztezniük és több rozoga hídon is át kell kelniük. A táv majdnem 2 napot vesz igénybe.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

8. A Rizal tartományi  gyerekeknek legalább traktorgumira telik. A képen lévő vietnámi diákok azonban kevésbé szerencsések. Több fiatal úszik át minden nap a folyón, hogy eljusson a Trong Hoaban található általános iskolába. Annak érdekében, hogy a ruhájuk és a tankönyveik ne ázzanak el, nagy műanyag zsákokba teszik azokat. A műanyag zsákok arra is jók, hogy a 20 méter mély folyón való átkeléskor a felszínen maradjanak a gyerekek.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

9. Indonéziában van Sanghiang Tanjung. Az itt élő gyerekek a Ciberang folyó "rosszabbik" oldalára születtek. Az iskola a túlparton található. Egy biztonságos híd 30 percnyi sétára található, de a kisebbek és bátrabbak ahelyett gyakran egy jóval veszélyesebb utat választanak. Van egy régi, elöregedett függőhid, ami közelebb van. Indonézia acélgyártója, a PT Krakatau kormányzati támogatással úgy néz ki, hogy egy biztonságos híddal lepi meg az itt élőket.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

10. Egy kisfaluból Indonéziában nagyjából 20 kisdiák kel át minden nap egy folyó felett 9 méter magasságban. A kifeszített drótkötél nem éppen számít a legbiztonságosabbank, ha azt nézzük. Viszont ez után további 11 kilométert kell sétálni, hogy az erdőben elérjék iskolájukat Pintu Gabangban. Korábban egy függőhíd ívelt át a folyó felett, ami simán tudtak használni a gyerekek, ám az két éve egy komoly viharban megsemmisült, és így csak annak maradványait tudják használni, a drótköteleket.

gyerekek-veszelyes-utjai-az-iskolaba

 

Megtekintések száma: 5472


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet