Top 10 dolog, ami csökkentheti a férfiak termékenységét

2013 Július 20

A gyermekvállalással, termékenységgel kapcsolatos cikkek nagy része általában nőknek szólnak, mert ha meddőségről van szó, akkor bizony a férfiak nehezen vallják be, hogy sokszor miattuk késlekedik a várva-várt gyermekáldás. Mi az a 10 dolog, ami a legjobban kerülendő, ha szeretnétek, hogy minél előbb megérkezzen hozzátok a gólya. 
1. Túl magas hőmérséklet 
A spermák rendkívül érzékenyek a melegre. nem véletlen, hogy a sofőrök, taxisok körében többen küzdenek termékenységi problémákkal, mint például azok, akik irodai munkát végeznek. A túlzottan magas hőmérséklet, ami az autóülés fűtésének köszönhető, kedvezőtlenül hat a sperma minőségére. Az ölben tartott laptop sem igazán nyerő ötlet, hiszen az is hőt termel, ami akár több fokkal is növelheti a herék hőmérsékletét. Ugyanígy problémát jelenthet a jacuzzi használata, vagy a szauna és gőzfürdő rendszeres használata is. Természetesen egy-egy alkalom nem jelent gondot, de azért nem árt emlékezni arra, hogy a meleg nem igazán tesz jót a heréknek, nem véletlenül található a testen kívül.
2. Elhízás
Mindenki tudja, hogy az elhízás rengeteg egészségügyi problémához vezethet. Magas vérnyomás, megemelkedett koleszterin és vércukorszint. Az elhízás felborítja a szervezet hormonháztartását, így a tesztoszteront nagyobb mértékben alakítják át ösztradiollá (női nemi hormonná), aminek hatására csökken a spermaszám, és romlik a spermák minősége.
3. Szteroidok
A testépítők által használt anabolikus szerek, a tesztoszteron folyamatos szedése rossz hatással van a férfiak szervezetére. Ezek a szerek megnövelik az izmok méretét, megemelik a vérben a tesztoszteron szintet, és a szervezet saját hormon termelése lecsökken. Ezek miatt sok esetben megváltozik a férfi hangja, melle megnőhet, a herék ellustulnak, és így akár a spermatermelés el is maradhat.

{loadposition szoveg}

4. Drogok
A "könnyű drogoknak" titulált marihuána és hasis rendkívüli mértékben felborítják a férfiak hormonszintjét, csökkentve a spermák minőségét, és mennyiségét. A kokain rontja a herék vérellátását, így akár a zacskókban is kaphat valaki stroke-ot. Egyes fájdalomcsillapítók is tartalmaznak narkotikumokat, tehát ezek használatával is vigyázni kell.
5. A dohányzás
A dohányzás nem csak tüdőrákot okoz, de a dohányzó férfiak kevesebb és rosszabb minőségű spermát termelnek. A nikotin lassítja a spermák sebességét, és még a DNS-üket is károsítja. Ami pedig még ijesztőbb, a dohányzás csökkenti a pénisz egészséges vérellátását, ami erekciós problémákhoz vezethet.
                           top-10-dolog-ami-csokkentheti-a-ferfiak-termekenyseget

6. Alkohol
Kis mennyiségben nem árt a spermáknak, azonban a meddőség szempontjából is fontos a mértékletesség. Ha egy férfi képtelen mértéket tartani, akkor nem csak a máját, hanem a spermáit is mérgezi.
7. Síkosítók
Köztudottan élvezetesebbé teszi az együttléteket, de ha babát szeretnétek, akkor kerüljétek a használatát. Bár hosszú távon nem káros, de alkalmazása lassítja spermákat, és károsítja a DNS-üket.
8. Egyhangú étrend
Ahhoz, hogy egy férfi szervezete megfelelő mennyiségű és minőségű spermát állítson elő, megfelelő ételekre van szüksége. Különösen a fehérje és a folsav bevitel fontos. Tej, és tejtermékek, húsok fogyasztása. A zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, a spenót pedig a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a folsavat, ami nem elhanyagolható a szervezet számára.
9.Adalékanyagok 
A nem megfelelően összeválogatott élelmiszereknek köszönhetően sokszor sajnos észrevétlenül veszünk magunkhoz olyan anyagokat, amik igen károsak az egészségre, és befolyásolják a megtermékenyítő-képességet is. A különféle ízfokozók, színezőanyagok és tartósítószerek ronthatják a fogantatás esélyeit, épp ezért tanácsos minél több bio-táplálékot beépíteni az étrendbe.
10. Pszichés okok
A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális, és egzisztenciális bizonytalanság mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, ami legtöbbször a hímvessző merevedési zavarában mutatkozik meg.

 

Megtekintések száma: 4381


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet