Top 10 Extrém sport

2012 Decemberr 01

10. helyre a Skateboarding, avagy a gördeszka került. Extrém sportnak minősül, de a gördeszkások körében inkább művészeti formának bizonyul vagy közlekedési eszköznek. Ez egy viszonylag modern sport, 1950-ben jelent meg először Kaliforniában, amikor egy ismert utcán "szörföztek". Sokan csak utcai szörfnek nevezik a gördeszkát. A trükköket és ugrásokat, ugyan úgy ahogy a snowboard-ban. ha nem sikerül tökéletesen, súlyos sérülésekhez is vezethet. Ezért is számít extrém sportnak a gördeszka, de így is csak a tizedik helyet foglalja el.

top10extremsport


 {loadposition szoveg}

9. helyet kapta az ejtőernyőzés. Azt gondoljuk, hogy nem tartozik a veszélyes sportok közé. A halálozások száma évente 150.000 ezer alatt van. Ezek általában meghibásodási problémák, vagy rosszul végrehajtott radikális mozgások a talaj felé. Sokan nem tanulják meg rendesen, mit hogyan is kell csinálni a levegőben, mikor kell kinyitni az ejtőernyőt, és ebből van a baj, de vannak tanfolyamok, ahol ezeket el tudjuk sajátítani, és akkor nincs baj. Ezért is került be a top tízes kategóriába, mivel bármi közbejöhet, és jöhet a baj.

top10extremsport


 

 8. helyre került a vadvízi evezés. Ez egy izgalmas szabadidős tevékenység, vagy egy veszélyes sport? Valószínűleg a kettő kombinációja. Mivel 1970 óta ismert a sport, így azóta már tettek jó pár biztonságos intézkedést, sokat javultak a felszerelések, de ha visszatekintünk a múltba, sok olyanról szólnak cikkek, írások, hogy egy egész expedíciós csapatot nyeltek el a habok. Ezért is számít extrém sportnak a vadvízi evezés, bármennyire is biztonságos.

top10extremsport


 

7. hely, a Parkour. A sportot bárhol tudjuk alkalmazni, a lényege, hogy A pontból a B-be hogyan jussunk el. Házak falán felfutás, majd hátra szaltó, vagy házak között való ugrálás. Minél stílusosabban csináljunk, annál szebbek és jobbak lesznek az akrobatamozdulatok. Viszont ha rosszul ugrunk egyik helyről a másikra, és rosszul érkezünk, könnyen eltörhetjük a lábunkat, kezünket, akár le is bénulhatunk.

top10extremsport


 

6. hely nem más, mint a MotoCross. Ez az adrenalinnal megdúsított sport nagyon népszerűvé vált az utóbbi tíz évben. A kifejezést két sportból tették össze, a motorkerékpárból és a sífutóból. Gyors, piszkos és gyakran veszélyes. Több olyan hír is volt régen a tévékben, hogy egy ugrás közben kiesett a motor az ember alól, és ebből lett a baleset, esetleg halál.

top10extremsport


 

5. helyre jött be a hegymászás. Egyre népszerűbb sportnak számít több korosztály számára is. A hegymászás magába foglalja a cél, a csúcs elérését, ami egy kihívásnak bizonyul mindenkinek, aki ezt kipróbálja. Mint minden extrém sportnál, itt is fontos, hogy képzettek legyünk, ha bármilyen gond van, meg tudjuk oldani. A sziklamászás igényel erőt, mozgékonyságot és állóképességet. Nem csak fizikailag, de mentálisan is igen megterhelő ez a sport, és sokan ezért is szeretik.

top10extremsport


 

4. helyre küzdte fel magát a nagy hullám szörfözés. Szélsőséges határai miatt számít extrém sportnak. Több mint 20 méter magas hullámokon szörfözni nem éppen számít gyerekjátéknak. Igen is számítanak itt a képességek, képzés és hogy mit hogy csinálunk, miközben a hullámot küzdjük le magunk alatt. A valaha legnagyobb hullámot 2006 januárjában lovagolta meg Pete Cabrinha Hawaii partjainál. A 70 méter magas szörny nagyot ritka, de pont jól időzített Pete, és ezzel be is írta magát a történelembe.

top10extremsport


 

A dobogó legalsó fokára jött be a bázisugrás. A bázisugrók egy fix helyzetből szoktak leugrani. Jelenleg négy kategória van, ahonnan a mélybe vetik magukat: épületek, antennák, hidak, szikla. Itt nincs tartalék ejtőernyő, mint a sima ejtőernyőzésben. A szabadon zuhanás 150 méteren például 5.6 másodperc alatt történik meg. Próbáltak már meg 6000 méter magas szikláról is leugrani, de azt még nem hajtották végre, csak tervben van.

top10extremsport


 

2. helyet kapta meg a magyar nyelvre még le nem fordított hangliding. Úgy lehet elindulni ezzel a szárnyas eszközzel, hogy egy szabad területen elkezdünk futni, majd amikor a szakadék végén vagyunk, hagyjuk, hogy a szelek segítségével magától szálljon a gép.

top10extremsport


 

A nyertes extrém sport pedig nem más, mint az extrém síelés. Az extrém síelés lényege, hogy minél meredekebb legyen ez a hegyoldal, több mint 45 fokos. Ezért is tartozik a legextrémebb sportok közé, és nyerte el ezt a címet. A kombinációk a meredek lejtő, természeti akadályok, és légi manőverek. Ezt, ha egybe tesszük, megkapjuk az extrém síelést.

top10extremsport


 

Ez a Top 10-es lista persze csak a mi értékelésünk. És csakis a 2012-es évre vonatkozik.

 

 

Megtekintések száma: 7120


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet