Intelligens gumik lephetik el az autópiacot?

2016 Szeptember 28

A Continental olyan intelligens gumikat készített, melynek van jövője, és akár néhány éven belül ellephetik a piacot.

A Continental evű társaság olyan gumikat mutatott be, melyek akár forradalmasíthatják az autó piacot, illetve az autókhoz való kerekek piacát.

Elsőre elég futurisztikusnak tűnhet a fejlesztés, de a technológia ma már rutinná vált, így a tömeggyártás is megkezdődött.

A speciális gumikat különböző szenzorokkal látták el melyeket ContiPressureChecknek neveztek el, ami jól cseng marketing szempontból, ezért esett erre a döntésük.

Az érzékelőket már a gyártósoron integrálják a termékekbe, a Continental kínálatában már a 22 legfontosabb gumi elérhető az új verzióban is.

Ezzel tulajdonképpen komoly pénzeket tudnak megtakarítani a teherautós cégek, ráadásul az sem utolsó szempont, hogy a gyártó teljes mértékben átvállalja a költségeket, és garanciát ad az érzékelőkre, illetve azok beépítésére.

A szenzorok rengeteg adatok képesek feldolgozni, és részletes képet adnak a gumt ért különböző hatásokról.

Érzékelik a keréknyomást és –hőmérsékletet, és a gumik belsejében mért adatokat folyamatosan feljegyzik, és egyúttal kijelzőn mutatják meg a vezetőknek.

Ha az adatok eltérnek a megszokott előírt adatoktól, akkor az érzékelők figyelmeztetnek, így az autó vezetője azonnal beavatkozhat.

Minden eddiginél jobban figyelemmel kísérhető, nyomon követhető lesz a gumik kopása, és az azt érő ráhatások.

Az sem utolsó, hogy alapvetően növelni tudja ezzel a sofőrök biztonságát, és az autó, illetve  a kerekek hosszú távú karbantarthatóságát. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkező 5 évben ez a fejlesztés nagy mértékben el fog terjedni, és ellepik a piacot az intelligens gumik.

Nikolai Setzer, a Continental gumikért felelős vezetője kiemelte, hogy nem elsősorban tőlük függ a rendszer bevezetése és elterjedése, hanem sokkal inkább attól, hogy az ügyfelek mikortól lesznek hajlandók fizetni ezekért a termékekért.

Műszaki szempontból számos további szenzor beépíthető lenne a gumikba, akár fordulatszámot mérő vagy gyorsulási érzékelők, valamint kamerák is. A

tervek között szerepel a ContiConnect platform létrehozása, amely várhatóan 2017 második negyedévétől lesz elérhető és amelynek segítségével a tulajdonosok bármikor online, valós időben követhetik majd nyomon járműveik ezen adatait.

technika technológia tudomány autók verdák

 

Megtekintések száma: 122127


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet