Jöhetnek az Apple márkájú luxusautók?

Tuesday, February 27, 2018

Az Apple a hírek szerint a McLarenre feni a fogait. Állítólag komoly egyezkedések zajlottak le az elmúlt időszakban, és titokban már tesztelték saját, önálló robotpilóta üzemmódban közlekedő autóikat.

Meglehetősen furcsa lenne, ha az Apple beszállna az autóiparba. A jelek szerint pedig éppen ezt teszi, és az sem kizárt, hogy 5-10 év múlva már Apple márkájú autókkal gurulhatunk.

Hamarosan utcákon az iCar?

Vajon mi lenne egy ilyen gépjármű neve? iCar? Viccet félretéve: A McLarennel folytatott tárgyalásokat az Apple.

A The Financial Times értesülései alapján az Apple legújabb felvásárlási célpontja a brit McLaren. Sok hír szerint a vállalat átvétele is szóba került. Vagyis az Apple teljes mértékben,m mindenestől felvásárolhatja az autómárkát.

Az sem kizárt, hogyha nem így fog történni, akkor minimum stratégiai részesedést fog szerezni a cégnél.

Az egyeztetések állítólag már néhány hónappal ezelőtt elkezdődtek. A brit cég az utcai forgalomban is használható sportkocsikat készít, amelyek több száz lóerősek és amelyek akár több százezer, vagy egymillió euróba is kerülhetnek.

A közhiedelemmel ellentétben a McLaren nem csak vad sportkocsikat gyárt, ezt sokan nem is tudják. Tavaly például közel 1600 járművet épített, de az tény, hogy bevételei nagy részét sportkocsikból és a Forma-1 sorozatban indított versenyautóiból szerezte.

Innováció van születőben?

A vállalat előszeretettel alkalmaz innovatív, műanyagokon alapuló és autóelektronikai megoldásokat. A McLaren jelenleg veszteséges, az értéke körülbelül 1,5 milliárd font lehet.

Az Apple számára az esetleges tulajdonrész-szerzés vagy felvásárlás aligha lenne megterhelő, hiszen a konszernnek több százmilliárd dolláros készpénztartaléka van.

A McLaren egyébként cáfolta a híreket, legalábbis ami a felvásárlást illeti. A tárgyalásokat azonban ők sem tagadták, hogy megtörténtek.

Nem véletlen, hogy ennyire érdekelte az Apple-t a brit autógyár, ugyanis annak van valamije, ami az Apple-nek nagyon jól jöhetne: elektromos autója, saját fejlesztésű megoldása, mely a mozgási energiát felhasználva tölti az akkumulátorkat, ráadásul a neve is megmaradhatna, gondoljunk csak a füleseiről ismert Beats bekebelezésére.

Robot autó

Bár az Apple hivatalosan nem ismerte el soha, hogy robot autót fejlesztene, minden jel erre utal, és bennfentes információk is erre engednek következtetni.

Állítólag egyes prototípusok már különböző laborokban vannak, és tesztpályákon kísérleteznek velük.

Hamarosan tehát elképzelhető, hogy egy új márkával bővül az autógyártók palettája, és Apple márkájú luxusautókkal száguldozhatunk az országutakon.

autók verdák apple luxusautók

 

Megtekintések száma: 183309


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet