Szeretnéd meghallgatni a világ első számítógéppel készült zenéjét?

2016 Október 02

Lehetőség nyílt újra meghallgatni a világ első, számítógép segítségével elkészül zenét. Az 1951-ben készült, most helyreállított zenét itt meghallathatod!

Bizonyára te is fantáziáltál már arról, hogy milyen lehetett a világ első, számítógép által előállított zenéje. Van egy jó hírünk: kíváncsiságodnak most eleget tehetsz, hiszen lehetőséged lesz mindjárt belehallgatni!

Alan Turingot eddig, mint a számítógép atyját, és mint zseniális kódfejtőt ismerte a világ. Azonban az általa készített Mark I és a Mark II modell nemcsak kódfejtésre, hanem zenélésre is alkalmas volt.

A becslések szerint valamikor 1948 és 1951 között Turing arra is beprogramozta a gépet, hogy hangot állítson elő.

Ez persze nem volt nagy slágergyanús termék, csupán egy kattanás volt, amit a rendszer kellő gyorsasággal ismételt. Turingot azonban nem igazán érdekelte ez a gépies, monoton zene, mely inkább volt zaj, mint tényleges zene.

Azonban tanítványa, Christopher Strachey megérezte benne a kihívást: elhatározta, hogy zenéz készít belőle.

Christopher titokban egy programot írt a géphez, aminek köszönhetően már nem csak egyszerű hangot, hanem dallamot játszott a gép.

Egész pontosan hármat: a God Save The Queen-t, egy gyerekdalt és egy swingslágert. A zenét a BBC 1951-ben rögzítette is, amit az új-zélandi Canterbury Egyetem professzora, valamint Jason Long zeneszerző találtak meg.

A felvétel azonban szinte használhatatlan minőségű volt, így nem voltak képesek meghallgatni azt.

Azonban nemrégiben a szakemberek megtalálták a Turing által írt, régi gépekhez tartozó kézikönyvet, melynek segítségével sok olyan dologra jöttek rá, amit eddig nem tudtak. A kézikönyvek bogarászása tette lehetővé, hogy kiszámolják az összes frekvenciát, amit a Mark II képes volt előállítani.

Ebből következett az a felvétel, amit lent meghallgathatsz. A világ első, számítógép által előállított zenéje.

Elsőre nagyon furcsa, és még másodjára meghallgatva sem valami jó nóta, de az biztos, hogy megvan a varázsa, és a tudat, hogy ez az első ilyen jellegű zene, különlegessé teszi.

videó tudomány tech érdekes érdekesség

 

Megtekintések száma: 19921


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet